2019. január 6., vasárnap

Izrael 2019: politikai káosz, biztonsági kihívások ✲ Kérés az Olvasóhoz

IDŐRENDBEN A LEGJELENTŐSEBB ESEMÉNYEK
2018
► Október 26, péntek: Binjámin Netanjáhu miniszterelnök meglepetésszerű látogatást tett a Perzsa-öböl-menti Omán szultánságban, és megbeszélést folytatott Kábúsz bin Szaíd ománi szultánnal. Másnap a szultán kormánya úgy nyilatkozott, hogy Izrael „egyik állam a térségben a többi állam között, és ilyenként kell elismerni”. Korábban Mahmud Abbász palesztin vezető is felkereste Ománt, amely békeközvetítésre vállalkozott Izrael és a palesztinok között.
Az Ománnal szomszédos Abu Dhabiban rendezett dzsúdó-versenyen két ízben is izraeli versenyző állhatott a dobogó legfelső fokára, és tiszteletükre elhangozhatott Izrael nemzeti himnusza, a Hatikva. Ez normális körülmények között nem volna több, mint egyszerű sporthír, ám nem az arab-iszlám világban. A Perzsa-öböl-menti államok látványos „olvadásának” a hátterében a közös ellenség, Irán elleni hallgatólagos szövetség áll.
► November 13, kedd: A Gázai-övezetet uraló Hamasz terrorszervezet tűzszünetet jelentett be Izraellel, vagyis a március vége óta folytatott tűzgyújtó sárkány- és robbanó léggömb-eregetés felfüggesztését, bizonytalan időre. Izrael ezt hallgatólagosan elfogadta.
► November 14, szerda: Bejelentette lemondását Avigdor Liberman honvédelmi miniszter, a Hamasz terrorszervezettől előző nap elfogadott tűzszünet miatt. Pártja, az Izrael az otthonunk (Jiszráél Béjténu) is kivonult a kormánykoalícióból. Ez alapjaiban rendítette meg a Netanjáhu-kormányt. A miniszterelnök vállalhatta a minimális többségű koalíció vezetését – 61 mandátummal a 120 tagú Kneszetben –, vagy feloszlatja a Kneszetet és új választásokat ír ki. (Utóbbi történt – több, mint egy hónap késéssel.)
► December 4, kedd: A Cáhál, az Izraeli Hadsereg „Északi Pajzs” (Mágén C´foni) néven akciót kezdeményezett a libanoni siita Hezbollah terrorszervezet által izraeli területre ásott és már korábban felfedezett alagutak felszámolására.
► December 23, vasárnap: Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy a mintegy 2000, Szíriában állomásozó amerikai katonát hazarendeli.  A váratlan rendelet aggodalmat váltott ki Izraelben: ez a szinte jelképes kontingens mégis visszatartó erőt jelent a Szíriában erőteljesen nyomuló Irán számára, így Izraelnek majd egyedül kell szembenéznie a fenyegetéssel.
► December 24, hétfő: A kormányzó koalíció frakció-vezetői egyhangúan az előrehozott választások mellett döntöttek.
► December 25, kedd este: Az Izraeli Légierő gépei libanoni területről rakétákat lőttek ki a Damaszkusz közelében lévő repülőtér raktáraira, amelyekbe éppen berakodni igyekeztek a Teheránból  percekkel korábban érkezett, a libanoni Hezbollah-nak szánt rakéta-alkatrészeket. Amerikai értesülések szerint a visszafelé felszállni készülő iráni katonai gép több tisztje életét vesztette. Az orosz külügyminiszter másnap azt állította, hogy a „provokatív támadás” polgári gépek fel- és leszállását veszélyeztette. 
► December 26, szerda: A Kneszet törvényt hozott önnön feloszlatásáról. A parlamenti választásokra 2019. április 9-én, kedden kerül sor.
► December 27, csütörtök: A Cáhál, az Izraeli Hadsereg műszaki alakulatai december hónap folyamán öt alagutat fedeztek fel és tömtek be cementtel, amelyeket a libanoni Hezbollah terrorszervezet ásott egy határmenti libanoni faluból az izraeli Metula város felé, meglepetésszerű támadás céljából. Korábban a Gázai-övezetből 15, izraeli területre nyíló alagutat fedeztek fel és semlegesítettek.
► December 28, péntek: Elhunyt Ámosz Oz, az újkori Izrael és az újhéber irodalom egyik kiválósága. Az Izrael-díjas író 79 évet élt, halálát rákbetegség okozta.
► December 29, csütörtök: Naftali Bennett és Ájelet Sákéd meglepetésszerűen elhagyták a Zsidó otthon (Hábájit hájehudi) pártot, és Új Jobb (Hájámin hehádás) néven új pártot alapítottak, amellyel a nemzeti-vallásos és a nemzeti, de nem, vagy kevéssé vallásos nagy Izrael”-felfogású szavazókat kívánja egy táborba tömöríteni. A döntés máris aggodalmat okozott a Likudban, amelytől sok szavazót vonhat el az új formáció. A szétforgácsolódó jobboldal Netanjáhu aggodalma szerint helyzetbe hozhatja a választási szövetségbe lépő baloldali pártokat.
► December 30, vasárnap: Hetekig tartó nyomozás után bejelentették: három „telepes” zsidó fiatalt letartóztattak, akik gyanú szerint Júdea és Somron területén terrorakciókat követtek el palesztin-arabok és járműveik ellen. A gyanú egy emberölésre is kiterjed.
► December 31, hétfő: — Izrael Állam lakossága megközelíti a 9 millió főt. Ebből zsidó nemzetiségű 6.668.000 fő (a zsidó hivatalosan nem vallás, hanem nemzetiség, bár arról, hogy ki számít zsidónak, a rabbinátus dönt); az arab (többségi muszlim és kisebbségi keresztény) lakosság létszáma 1.878.000 fő, vallásilag nem azonosuló 426.000 fő. A 2018-as évben 185.000 gyermek született, kevesebb, mint háromnegyed részük zsidó anyától.
 Mose Káhálon (Kulánu párt) és Avigdor Liberman (Jiszráél Béjténu) bejelentették, hogy nem hajlandók választási egyezséget kötni a Likuddal.
 Netanjáhu kijelentette: akkor se mond le, ha gyanúsítottként beidézik meghallgatásra (hearing, 'simúa' שימוע).
 A palesztin terrornak a 2018-as évben 16 halott és 199 sebesült áldozata volt.
 A Kneszet törvényt hozott: prostituált szolgáltatásának igénybe vétele büntetendő. Első alkalommal 2000 sékel, másodiknál 4000, harmadik “rajtakapás” esetén 75.300 sékel a büntetés, de ekkor már bíróság elé is állíthatják az elkövetőt.
2019
► január 1, kedd: Kettészakadt a Cionista Tábor (Hámáháne hácioni), amikor főtitkára, Avi Gabbai a televízió kamerái előtt eltávolította a párt társ-vezetőjét, a mellette ülő Cipi Livnit. A Cionista Tábor párt a 2015-ös választások előtt alakult a Munkapárt (Háávodá) és a „Mozgalom” (Hátnuá) pártok fúziójából. A két párt külön-külön kevesebb Kneszet-mandátumot nyerhet az április 9-én esedékes választások után.
► január 2, szerda: Gabi Askenázi  volt vezérkari főnök meglebegtette, hogy politikai porondra lép: a Likudhoz csatlakozna. Netanjáhu sietett kijelenteni, hogy szívesen látná.
► január 3, csütörtök: Netanjáhu ügyvédei szerint befolyásolná a választásokat, ha előtte kerülne sor Netanjáhu meghallgatására az 1000, 2000, és 4000 sorszámmal ellátott ügyekkel kapcsolatban, amelyekben a miniszterelnököt törvénysértésekkel gyanúsítják.
► január 4, péntek: Izraelbe érkezett John Bolton, a washingtoni Fehér Ház tanácsadója. A napokban megbeszélést tart az izraeli kormánnyal egyrészt az Egyesült Államok hadseregének Szíriából történő kivonulását követő helyzetről, másrészt az Izraelben dinamikusan előretörő kínai befektetések esetleges biztonsági kockázatairól.
 
Kérés Olvasóimtól
Egy jövőbeni professzionális, e-mailen szétküldhető Izraeli Hírlevél számára kérlek titeket, ha érdekelve vagytok benne, küldjétek el a fiókomra:
izraelihirlevel@gmail.com 
a következőket:
– név
– e-mail 
– ország, város

Azt is kérem, hogy jelöljétek be a hírlevél-blogomba a "Követés"-t!

Köszönöm.

Halmos László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése