Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. január 7., hétfő

Katasztrófával végződhetett volna a géphiba ✈ Pilótáink ismét kitűnőre vizsgáztak!


Két pilóta – egy őrnagy és egy főhadnagy – ült az F-15-ös gép pilótafülkéjében. A Légierő szabványos gyakorlatán vettek részt. 

A gép a Rehovot közelében fekvő Tel Nof légitámaszpontról szállt fel és dél felé tartott. Már 30 ezer láb (9100 méter) magasságban repültek, mikor a fejük fölül hirtelen levált a pilótafülkét borító és a pilótákat védő üvegszerű transplex tető.

Ez a hiba nagyon ritkán történik meg, viszont kifejezett életveszélyt jelent a pilóták számára. Gondoljunk csak bele: 9100 méter magasabb, mint a Himalája legmagasabb csúcsa! A két tisztnek a dermesztő hidegben a sugárhajtású gép rettenetes zaját is "natúrban" kellett elviselni.

A pilóták azonban ebben az emberpróbáló szituációban is  megőrizték hidegvérüket – mi több, úgy határoztak, hogy az államnak vagyonokat érő gépet is megmentik, és nem katapultáltak, nem hagyták el a meghibásodott gépet.

Néhány nagyon nehéz perc után sikerült épségben "letenni" az óriás gépmadarat a Beer Sévától délre fekvő Nevátim légibázis salakjára.

Jisár kóách ✡ יישר כוח

3 megjegyzés: