Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. január 24., csütörtök

Izrael visszatartja Katar pénzét ✲ Készültség a Gázai határon ✲ Vaskupola Tel Aviv mellett ✲ Szíriából tüzeltek erőinkre ✲ Asszadék a Ben Gurion repülőtér elleni támadással fenyegetődznek ✲ Az orosz külügyminisztérium tiltakozik


Izrael valószínűleg még ma (csütörtökön) átutalja a Gázai-övezetbe azt a többmilliós dollár-összeget, amelyet a Perzsa-öbölbeli Katar olajhercegség küldött Gázába. Izrael eddig visszatartotta a pénzt, tekintve, hogy a Hamasz-kormányzat annak zömét a terror finanszírozására használná. A Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió hírei szerint Izrael még a pénteki muzulmán pihenőnap előtt átadja a pénzt azzal a feltétellel, hogy külső – például egyiptomi – ellenőrzés garantálja, hogy azt kizárólag a lakosság jólétére fordítják.

A pénteken várható kellemes időjárás és a Hamasz megújult támadókedve miatt teljes határvédelmi készültséget rendeltek el az övezettel határos izraeli területen. Ugyanitt, és Tel Aviv közelében is újból telepítettek egy-egy Vaskupola ellenrakéta-állást.

Északon sincs nyugalom. Csütörtökre virradó éjszaka a szíriai határ túloldaláról tüzet nyitottak a határőrökre. A megtámadott egység viszonozta a tüzet. Sérülésekről egyik oldalról sem érkezett jelentés.

A közelmúltban kibontakozott konfliktus oka a Szíriában állomásozó, és ott egyre nagyobb befolyást szerző Irán, amely a damaszkuszi nemzetközi repülőtér szomszédságában épült raktárakban helyezi el a Teheránból repülőgépeken odaszállított rakétákat és az azokat vezérlő elektronikai berendezéseket. 

Mindezeket a közeli Libanonba fuvarozzák, ahol azokat a Hezbollah fegyveres terrorszervezet veszi át és raktározza tovább, egy jövőbeni Izrael elleni támadásra készülve.

Az izraeli Légierő az utóbbi hónapokban többször támadta e raktárakat, mindig az éjjeli órákban; a héten első ízben nappal lőtt ki rakétékat összesen 38 ellenséges objektum ellen. 

Válaszképpen Szíriából föld-föld rakétát lőttek ki a Hermon hegy irányába. A rakétát a körzetben telepített Vaskupola rakétaelhárító a levegőben megsemmisítette.

Szíria a független hírforrások szerint 11 halálos áldozatot követelő támadás után egyenesen a loddi Ben Gurion repülőtér elleni támadást helyezte kilátásba.

A támadásra szerdán Moszkvából érkezett tiltakozás: Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője Izraeltől követelte az “önhatalmú támadások beszüntetését egy szuverén állam ellen”. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése