Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. január 20., vasárnap

TU biSvát, a fák újéve 5779 - 2019 ✲ Mit jelent, és mit ünneplünk?



Vasárnap estétől hétfő estéig tart TU BiSvát – ט"ו בשבט –, amelyet a fák újéveként ismer a zsidó hagyomány.

Mit jelent ez a TU biSvát? A zsidó naptár szerinti Svát hónap 15. napját. A bi vagy be vagy bá (ב-) a -ban -ben helyhatározó. A TU két héber betű: a TET (ט) és a VÁV (ו), amelyeknek a számértéke 9, illetve 6, tehát a kettő együtt 15-öt ad ki.   

De miért fontos, hogy a fáknak újéve legyen?

Nem a fáknak fontos, hanem az embereknek.

A Tóra parancsa, hogy az újonnan ültetett gyümölcshozó fák termését az első három évben nem szabad fogyasztani. Az ilyen gyümölcs neve: orlá.

Bölcseink ezt egy további utasítással is megtoldották: a negyedik éves fák gyümölcseit fel kellett vinni Jeruzsálembe, hogy a már az ókorban is többszázezer lakosú nagyváros piacait elárasszák friss gyümölccsel.

Ám honnan tudhatjuk, hogy mennyi idős egy fa?!

Nos, az ókori Izraelben ősi hagyomány szerint ezen a napon, Svát hónap 15. napján ültették el a gyümölcsfákat, amennyiben az nem esett szombatra. A tél keményebb, hidegebb részén ekkor már túl voltak és már nem fenyegette a növendék fácskákat a fagy.

A hagyományt tisztelő zsidó otthonok szerte a Földkerekségen megteltek Erec-Jiszráél gyümölcseivel: füge, datolya, barack illatával. A datolya, a füge szárított állapotban is fenséges volt. Még a szerény szentjánoskenyér is ott díszelgett az asztalokon. Így ünnepeltük a fák hagyományos újévét.

Apáink ezen a szemléletes és ízletes módon tanították meg gyermekeiket, hogy melyik gyümölcsre milyen áldást kell mondani.

Izrael Államával együtt a Tu BiSvát ünnepe is feltámadt. Itt szokásos, hogy e napon az iskolás gyerekek, „Izrael friss hajtása”, de komoly felnőttek is kivonulnak fákat ültetni, nem egyszer gondatlanság vagy szándékos gyújtogatás következtében kiégett erdőkben.

Az idén január végét meghazudtoló, tavaszias napot ígér a meteorológiai előrejelzés. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése