2019. november 21., csütörtök

Dráma több felvonásban • Gantz is visszaadta a kormányalakítási megbízást • Három hétig bármelyik képviselő jelentkezhet a feladatra • Netanjáhu ellen vádirat • Gideon Száár: utódlás a Likudban? • Iráni támadás lehetséges, készültségben a hadsereg


Beni Gantz, a Kék-fehér pártszövetség vezetője november 20-án, szerdán este visszaadta a kormánykoalíció-alakításra szóló megbízatást Reuven Rivlin államelnöknek, miután a törvény által erre adott négy hét alatt nem volt képes minimális, legalább 61 képviselőből álló kormányképes koalíciót létrehozni.

Az ezzel először megbízott Netanjáhu négy héttel korábban ugyancsak képtelennek mutatkozott erre, így az államelnök a kötelező protokollnak megfelelően értesítette a Kneszet elnökét, Joél Edelsteint.

Erre Izrael Állam 71 éves történetében nem volt példa, azonban a 10. számú alaptörvény rendelkezik az ilyen esetben követendőkről.

A második jelölt sikertelensége esetén az államelnök megbízhatja bármely képviselőt, aki hivatalosan bejelenti, hogy három héten belül képes 61 képviselő összegyűjtésére. Erre elvileg a megbízatást visszaadó pártvezetők is jelentkezhetnek. A november 21-től számított három hét december 11-én, 24 órakor jár le.

Amennyiben pedig az újabb próbálkozás sem sikerül a fenti időtartam lejártáig, az államelnök ettől számított 90 napra újabb Kneszet-választást ír ki. 

Amennyiben valamelyik képviselő a fenti feladatra jelentkezik és sikertelen marad, az immár harmadik Kneszet-választás napja 2020. március 10 lenne. Mivel azonban erre a napra esik Purim ünnepe, a választások napját egy héttel előbbre, március 3-ra, vagy egy héttel későbbre, március 17-re kell áttenni.

► Avicháj Mandelblit állami főügyész november 21-én, csütörtök este közölte elhatározását: az 1000, 2000 és 4000 számokkal jelölt ügyekben elkövetett vétségek gyanújával bíróság elé állítja Binjámin Netanjáhu miniszterelnököt, aki a határozatot kormányzati 
puccskísérletnek nevezte. 

A törvény ilyen esetben sem kötelezi a kormányfőt lemondásra, de egy ellene folyó bírósági per folyamán kérdéses, hogy miképpen tudná ellátni feladatát, tekintettel Izrael jelenlegi problémás helyzetére úgy politikai, mind társadalmi és biztonsági szempontból.

► Netanjáhu pozíciója pártja, a Likud élén hosszú évek óta megingathatatlannak látszik. A párt vezetői ellentmondtak a gyenge hangoknak, amelyek "primaries"-t, párton belüli előválasztásokat javasoltak. Még Gideon Szá´ár, a párt erős embere is tett néhány hűségnyilatkozatot a pártvezér mellett. Most azonban, hogy a kormányfő kétszer is kudarcot vallott a koalíció-alakítással, és még bírósági eljárás elé is néz, Szá´ár kijelentette: képes a pártot, s a kormányt is vezetni. Szá´ár "hatalomátvétele" a Likud párt élén alaposan átrajzolná a belpolitika térképét. Az 53 éves, energikus politikus álláspontja számos kérdésben különbözhet a 70 éves Netanjáhu megcsontosodott nézeteitől. Beni Gantz pedig éppen azért nem volt hajlandó koalíciós egyezségre lépni a Likuddal, mert annak élén egy bírósági eljárás előtt álló politikus áll. 

Az is elképzelhető, hogy a "királycsináló" Avigdor Lieberman könnyebben lenne bevonható egy széles koalícióba, ha Szá´ár egy jövőbeni Likud élén kevésbé tartaná annyira kritikusnak a szövetséget a két ultravallásos párttal, a Tórahű Zsidóság (Jáhádut háTorá) és a keleti zsidók SASZ pártjával.

► És végül a biztonsági probléma, amit talán az első helyen kellene említeni.

A Légierő szerda hajnali masszív, 23 halálos áldozatot és komoly károkat követelő támadása a Szíriában állomásozó iráni és Irán-pénzelte milíciák ellen napokon belül iráni rakétatámadásokhoz vezethet izraeli területre. Az Izraeli Hadsereg teljes készültségben áll.


Az oroszok súlyos kifogásokat emeltek a szerdai izraeli akció ellen, és nyilvánosságra hozták, hogy a szíriai-iraki határon végrehajtott légitámadások során az Izraeli Légierő gépei jordániai terület fölött repültek a célpontok felé és vissza. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése