Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. november 14., csütörtök

Epizód vagy háború? • Csütörtök reggel óta tűzszünet • "Fekete öv" akció: érdemes volt?

GÁZAVÁROS FÜSTJE: A LÉGIERŐ VÁLASZA


Kedden, a hajnali órákban az Izraeli Légierő "célzott felszámolás" módszerrel az ágyában ölte meg a gázai Iszlám Dzsihád vezetőjét, annak feleségével együtt.


Bahaa Abu el-Atta és szervezete állt az utóbbi hetek rakétatámadásai mögött, úgy, hogy a rivális terrorszervezet, a Hamasz stratégiáját sem vette figyelembe.


Az akciót szinte percek múlva követte a Dzsihád rakétazápora előbb a Gázai-övezettel határos "Ótef Ázá" területre, majd fokozatosan célponttá lettek a távolabbi Askelon, Asdod, Beér Séva, később Tel Aviv déli elővárosai: Holon, Bat Jam, Rison lecion.


A Légierő is akcióba lépett. A rádió és a televízió beszámolt az Iszlám Dzsihád bázisai, gyakorlóterei, fegyvergyártó műhelyei és raktárai elleni támadásokról. Ebben a konfliktusban alkalmazott az Izraeli Hadsereg első ízben olyan eszközöket, amelyek a magasból felismerik a rakéta-kilövést előkészítő műveletet, és a helyszínt azonnal megsemmisítik.


A gázai egészségügyi hatóságok egymás után jelentették a halálos veszteségeket: csütörtök reggelig összesen 34 főt.


A Hátország-parancsnokság (Pikud háóref) jelentése szerint a Vaskupola ellenrakéta-rendszer a kilőtt ellenséges rakétákat 90 százalékos hatékonysággal semmisítette meg. 


A kedd hajnal óta kilőtt 450 rakéta Izraelben csak sebesüléseket okozott, azok is zömmel a sietség miatt a védett szoba vagy az óvóhely felé.

A kiújult ellenségeskedésnek mind Egyiptom, mind az ENSZ közvetítői igyekeztek minél hamarabb véget vetni. A Dzsihád bele is egyezett az egyiptomi javaslatba:a tűzszünet csütörtök hajnali 5:30 órakor lépett volna életbe.


A rakéták azonban csütörtökön reggel 7 óra felé még támadták az övezettel szomszédos izraeli településeket, amire a Légierő is válaszolt.


Netanjáhu miniszterelnök és Aviv Kohávi vezérkari főnök egybehangzóan kijelentették: az álmában megsemmisített Abu el-Atta "ketyegő bomba" volt, aki már a legközelebbi jövőben súlyos támadásokat készített elő izraeli területen. 

A terrorvezér már évek óta az izraeli elhárítás célkeresztjében volt, a végrehajtásra azonban csak most adódott kedvező alkalom.

Hasonló veszélyt jelentett az Abu el-Attával szinte egyidőben Damaszkuszban felszámolni próbált Akram el-Adzsúri, aki összekötő a Dzsihád és annak életrehívója és támogatója, Irán között. A célszemély itt megmenekült, "csak" a fiát ölte meg a hálószoba közelébe irányított bomba. 

A célzott felszámolási akció és a Légierő azt követő ténykedése az Iszlám Dzsihád infrastruktúrája ellen elnevezést is kapott: "Hágurá s´horá" – חגורה שחורה – vagyis "Fekete öv".


A kérdés azonban óhatatlanul felvetődik mind a biztonsági berkekben, mind pedig a hírközlésben: szükség volt-e az ország területének 40 százalékát két napon át megbénító, igen tekintélyes járulékos anyagi károkat okozó csapásra?


Az Iszlám Dzsihád a Gázai övezet területén óvatos becslés szerint 10,000 (tízezer) rakétával rendelkezik, ebből 450 darabot "használt el" bő két nap alatt. Egy szárazföldi összecsapás esetén pedig a terrorszervezet nem kevesebb, mint 5000 fegyverest tud kiállítani a Cáhál, az Izraeli Hadsereg katonái ellen.


Az Irán által támogatott terrorszervezet katonai potenciálja az elszenvedett emberi és anyagi veszteségek ellenére sem gyengült. 


Kétnapos epizód után, vagy újabb hadművelet előtt állunk? A következő órákban-napokban megtudjuk. ◙

FORRÁS: A Reset Bét rádió, a televízió hírei, ezek internetes hírportáljai; DebkaFile hírszerzési internetes portál

8 megjegyzés:

  1. A kérdést nem úgy kell feltenni, hogy érdemes volt hanem úgy: meddig tűrje Izrael népe a pofátlan lövöldözést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves szomszédaink évek óta Izrael elpusztításán embereink legyilkolásán mesyerkednek. Igen! Elég volt! Hogy sikeres lesz e?
      Meglátjuk

      Törlés
  2. Szerintem Izraelnek egyszer és mindenkorra le kellene velük számolnia!!!!!!

    VálaszTörlés
  3. Nem lehet még eldönteni, hogy epizód-e vagy háború. Reggel nyilatkozott az Iszlám Dzsihád egyik vezetője, meglehetősen nyugodtan, a szokásos gyilkos pátosz,nélkül. Azt mondta: ha Izrael elfogadja a feltételeinket a tűzszünetre, akkor mi is elfogadjuk azt. Az, hogy reggel 6:58-kor még kilőttek ránk két rakétát, az hagyján, hiszen a tűzszünet csak 7:00-kor állt be. De mire magyarázzuk a 7:19-kor Askelonra lőtt két rakétát, és a nemrég, 10:54-kor a falvainkra lőtt négy továbbit? "Csepegés"? Ilyen "tűzszünetet" kell elfogadnunk?

    VálaszTörlés
  4. Szégyen hogy egyáltalán szóba kerülhet egy cikkben,hogy megérte e és hogy leírják hogy nem gyengült az ellenség,persze ez nem igaz!Arról kellene tárgyalni pláne egy izraeli ujságnál hogy mikor lesz már egy olyan csapás amely már eltántorítja az ellenséget Izraeltől,hiszen ez a nép csak élni akar. Kedves László tárgyilagosságból hazaszeretetből egyes!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt nem hazaszeretetről van szó, hanem államrezonról. Egy három-négyhetes tisztogatási akciónak több száz, vagy néhány ezer izraeli katona-halottja lenne, de a palesztin terror problémáját akkor sem oldaná meg, ha a Gázai-övezetnek száz- vagy kétszázezer halottja lenne. Itt csak egy végső, nagyon nagy háború hoz megoldást. Addig csak kozmetikai simítások lehetségesek, nagy, lényegében fölösleges áldozattal.

      Törlés
    2. Először is tisztázzunk valamit. Izrael nem támad hanem védekezik.Másodszor erre a támadássorozatra valahol lehetett számitani. Izraelnek mai napig csak ideiglenes kormánya van. Ahdut Leumi kellene de sajnos nem lesz. Talán akkor ha mégnagyobb veszélybe kerülnénk. Az ellenségeink próbálják kihasználni a repedéseket amik keletkeztek. Ez egy válaszreakció volt a CAHAL részéről. Ilyen szurkálgatós akciók ha némi eredmény is hoznak nem szüntetik meg a közvetlen veszélyt. Nekünk most a legnagyobb gond IRán akik ezt az egész háborút támogatják már évek óta. A másik meg a török akik igyekeznek egy olyan frontot nyitni ami lehetővé teszi hogy azok a területek amik fellettek szabadítva a terrorista dzsihádisták alól ismét majd a terroristák kezébe kerüljön. Utálom az oroszokat de jelen esetben talán jó hogy a helyszinen vannak. Erdogan igy nem tud akármit véghezvinni, noha Trump szabad kezet adott neki Sziriában. Hogy mi lesz a megoldás? Ezt senki sem tudja. Még egy nagyobb háború nem megoldás. Irán egészen biztos hogy rendelkezik már atommal és adott esetben be is vetné.

      Törlés
  5. Nem arrol van szó hogy mi a helyzet,ha nem arról hogy a közvéleményt miért kell arra esetlegesen arra az oldalra terelni hogy vajon megérte e vagy nem.Izrael intézkedése a likvidálásokra jó és elkerülhetetlen,mégpedig azért hogy az ellenség még véletlenül se higgye el hogy Izrael meggyengült,ez veszélyes lehet mivel felbátorítja az ellenséget és újabb csapásokra ösztönzi.Elég bak,hogy a világon élnek olyan zsidók akik Isten által kiválasztott földet is odaadnák az ellenségnek és mindent megtesznek a saját fajuk elítéltetéséért.Sajnos rengeteg újságíró,elnökjelölt és sorolhatnám még ,zsidó létére Izrael ellehetetlenítésén dolgoznak.Szégyen.

    VálaszTörlés