Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. november 16., szombat

Szélesedik a "Fekete öv" • Rakéták Beér Sevára • A Légierő Hamasz-célpontokat támadott


Másfél nappal az "Iszlám Dzsihád" egyiptomi közvetítéssel elfogadott tűzszünete után szombatra virradó éjjel 1:58 órakor két rakétát lőttek ki Beér Seva irányába. A "Vaskupola" mind a kettőt kivédte. Lehet, hogy a "Fekete öv" akció órákon vagy napokon belül hadműveletté szélesedik. 

A Cáhál, az Izraeli Hadsereg szóvivője közlése szerint a Légierő a reggeli órákban a Hamasz bázisait és infrastruktúrás létesítményeit támadta. Palesztin közlések négy célpontban keletkezett károkról számoltak be. Személyi sérülésről nem esett említés.

A vezérkar szombati helyzetértékelése szerint a rakétákat ismét az Iszlám Dzsihád emberei lőtték ki, a Hamasz beleegyezése nélkül;  Izrael azonban minden, a Gázai-övezetből jövő agresszióért az övezetet kormányzó Hamaszt teszi felelőssé.


Ismét felmerül a kérdés: érdemes volt Al-Atta terrorvezér (és felesége) célzott felszámolása kedden hajnalban?

Nemleges válaszomat több olvasóm a hazafiasság hiányának tudja be, pedig, mint lassan fél évszázada izraeli polgár, csak a szabre (az Izraelben születettek) pragmatizmusát, gyakorlatias felfogását értettem meg és tanultam meg.

Egy vagy több terrorvezér személyes kiiktatása mit sem változtat a helyzeten. Helyébe perceken belül hárman állnak, a támadó kedv hatványozódik.

Végső megoldást csak egy általános "tabula rasa" hozhat. Az asztal – azaz a jelen szituáció – lesöprése, kemény kézzel.

Egy olyan csapás, amely egyszer s mindenkorra lehetetlenné teszi a terror fegyverkezését, a nyomorult, szerencsétlen gázai palesztin lakosság – gyakran gyerekek – ágyútöltelékként történő kihasználását, a Hamasz- vagy bármilyen néven nevezett terrorszervezet kormányzását Izrael hátában.

Éspedig mihamarabb. Mielőtt Irán, és újabb ellenségünk, Törökország meghatározó katonai erővé válhatna a térségben. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése