Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. május 8., kedd

Belpol puccs Izraelben: éjjel fél háromkor Netanjáhu és Mofáz egységkormányról állapodtak meg – előrehozott Kneszet-választások törölve • Koalíció/ellenzék: 94/26!

Izrael politikai történelmében példátlan drámára került sor keddre virradó éjjel, miután a Kneszet, az éjjeli órákba nyúló szenvedélyes viták után, első olvasatban már megszavazta a Ház feloszlatását, ami lehetővé tenné a szavazások kiírását.

Ám éjjel fél háromkor Netanjáhu közölte: megállapodásra jutott a legnagyobb ellenzéki párt, a Kadima vezetőjével, Saul Mofázzal, hogy egységkormányt alapítanak. Ennek értelmében Mofáz miniszterelnök-helyettes és tárca nélküli miniszter lesz. A szeptember 4-re kitűzőtt parlamenti választások így elmaradnak.

Nem érdektelen megjegyezni, hogy Mofáz, aki mindeddig kizárt minden lehetőséget, hogy pártja része legyen a Natanjáhu-kormánynak, nem takarékoskodott a kormányfő néha a durvaságig elmenő kritikájával. Idén januárban például hazugnak nevezte a miniszterelnököt az iráni fenyegetés megítélésével kapcsolatos nézeteltérés során.

A „lecsatlakozásért” – a reggeli lapok különkiadása szerint – a Kadima megkapja két legfőbb követelését: a kormányzat választási módszerének a megváltoztatását, és az „egyenlőséget a sorozásban” – ami alatt a katonai szolgálat alól egy több évtizedes szokásjog alapján kibúvó ultraortodox (hárédi) fiatalok bevonultatását értik. 
Az alakuló szuper-koalíció a 120 tagú Kneszetben 94 (!) mandátumra támaszkodhat, vagyis a 26 fős baloldali ellenzék gyakorlatilag ellehetetlenül. A szituációt jól jellemzi az egyébként erősen jobboldali szemléletű házelnök, Reuven "Rubi" Rivlin nyilatkozata: "Világnézetemmel ez egyezik, de az arányok miatt féltem a parlamentarizmuson alapuló demokráciát!"
Az ellenzék vezére az új helyzetben valószínűleg Seli Jechimovics lesz, az "Ávodá" (Munkapárt) főtitkára, de az sem kizárt, hogy a tőle  balra álló "Merec" élén álló Zehává Gálonra esik majd a választás.

8 megjegyzés:

  1. Most már remélhetően a lényeges feladataikkal fognak foglalkozni.Gazdaság,munkanélküliek,Irán.
    És főleg a palesztin autónómia új vezetőivel való tárgyalások.Nem pedig Abbasszal és a terrorista Hamasszal.
    Van ott elég törzsfőnök.

    VálaszTörlés
  2. Izrael elindult a magyar úton, a többség diktatúráján !
    A maradék demokrácia is elvész......

    VálaszTörlés
  3. Ügyes huzás volt. Indulhat az iráni felvonás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hm..hm.. az iráni felvonás az Izrael Állam Vége jelenettel fog befejeződni. Jelenleg 11 db. működőképes - vásárolt - atomtöltettel rendelkeznek !

      Törlés
    2. ezeket fogják még kilövés elött megsemmisiteni!

      Törlés
    3. Okoska, ezek nem rakéták, ezek robotrepülőgépek !
      Ukrajnától vásároltak kilencet, azóta maguk gyártják. Ezeket kizárólag Izraelnek szánják.
      Nem tünt még fel,hogy a háborúsdit örömmel játszó USA nem akar Iránnal háborút ?????

      Törlés
  4. Dicsőség Istennek.

    VálaszTörlés
  5. kérdés Miért Izraelnek szerintetek nincs atomja?
    okosok!!!

    VálaszTörlés