Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. május 21., hétfő

Jom háácmáut – csakis csütörtökön

A törvényhozási miniszteri bizottság vasárnap, május 20-án egyhangúan elfogadta Sztasz Miszezsnyikov turisztikaügyi miniszter és Lia Sémtov képviselőnő törvényjavaslatát (mindketten a Jiszráél béjténu pártból), mely szerint a Függetlenségnapot (Jom Háácmáut) a jövő évtől kezdve ne az Ijjár hó 5-nek megfelelő napon (az állam kikiáltása 1948. május 14-én erre a napra esett a héber naptárban), hanem minden évben az ahhoz legközelebbi csütörtökön ünnepeljék.

A Függetlenségnapot megelőző hősi halottak emléknapja (Jom házikáron) minden évben szerdán lenne megtartva, ami megkönnyítené az előkészületeket mindkét eseményre.

Lia Sémtov indoklásában elmondta: Ijjár hó 5. napja néha péntekre, máskor pedig szombatra esik, és a nemzeti, nem vallási jellegű ünnep konfliktusba kerül a szombatnap megtartásával. Ennek elkerülésére már az állam első éveiben törvényt hoztak, hogy a péntekre, illetve szombatra eső ünnepnapot csütörtökre kell előre hozni. 

A javaslat előterjesztői nem sorolták indokaik közé azt a kétségtelen előnyt, hogy a csütörtöki ünnep minden évben három és fél napos szabadságot jelentene, szerda délutántól szombat estéig (kivéve a szolgáltatásokban dolgozókat).

A törvényjavaslatot a héten terjesztik a Ház plénuma elé. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése