Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. május 22., kedd

Házasság – legalább 18 évesen

A Kneszet jogügyi bizottsága hétfőn, május 21-én első olvasatban elfogadott egy törvényjavaslatot, amely a házassági kor minimumát az eddigi 17 évesről 18 évesre emelné. Mindazonáltal, amennyiben a Kneszet a javaslatot törvényerőre emelné, hagyna kiskaput: a családi ügyekben döntő bíróságot indokolt esetben felhatalmazná rendkívüli engedély megadására.

Zehava Gálon, a baloldali Merec párt képviselőnője a törvényjavaslat tárgyalása alkalmával kifejtette: az izraeli társadalom bizonyos csoportjaiban – főként az ultraortodox askenáz (európai eredetű) zsidók, a kaukázusi származású keleti zsidók és a muzulmán arabok körében – nem ismeretlen nagyon fiatal lányok házasságba kényszerítése.

Az ilyen házasságok egyrészt egy életre szerencsétlenné tehetik az ilyen kapcsolatot elszenvedő lányokat, másrészt, mivel a szülők határoztak, később azok gyakran válással végződnek. Ahol pedig a válás a csoport elveivel ellenkezik, a kényszerkapcsolat az asszony gyakori megalázásával, sőt, rendszeres verésével folytatódik. Mi sem természetesebb, hogy ilyen miliőben a gyerekek élete is pokollá válik.

A korai házasságoknak szinte törvényszerű velejárója a sokgyerekes családmodell, és a családfő igen sok esetben képtelennek bizonyul a nagy család eltartására. Ez a nemzetgazdaság szociális ellátó rendszerére ró egyre nehezebben elviselhető terhet.

Niszim Zeév, a keleti ortodox SASZ párt képviselője – nem meglepő módon – a törvénytervezetet “botrányosan vallásellenes élűnek” nevezte. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése