Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. május 25., péntek

Egyiptomi választások: eredmények eddig csak a Facebookon

Az egyiptomi Muzulmán Testvériség politikai szárnya, a „Szabadság és Jog Pártja” Facebook-oldalán található poszt szerint a leadott szavazatok felének megszámlálása után az iszlámista párt elnökjelöltje, Mohamed Morsi a leadott szavazatok 30,8%-át, míg legjelentősebb ellenfele, a régi rezsim embereként számon tartott Ahmed Shafik, a Mubarak-kormány utolsó miniszterelnöke 22,3%-át szerezte meg.

Miután egyik jelöltnek sincs esélye, hogy az első fordulóban elérje az elnökválasztáshoz szükséges 51 százalékot, a jelölteknek a második fordulóban, június 16-án és 17-én kell újból megmérkőzni.

A hivatalos végeredményre keddig kell várni.

Mohamed Morsi az Egyesült Államokban végzett mérnök, aki a mögötte álló Muzulmán Testvériség szélsőséges hírének ellentmondva kijelentette, hogy tiszteletben fogja tartani az országa és Izrael között aláírt békeegyezményt. Hitet tett a demokrácia és a nők jogainak a védelme mellett is. Mindez nem akadályozta meg abban, hogy Izrael vezető politikusait „vámpíroknak” és „gyilkosoknak” nevezze.

Ahmed Shafik – Huszni Mubarakhoz hasonlóan – az Egyiptomi Légierő tisztje volt.

Egyiptomban az 1952-ben, a Szabad Tisztek Bizottsága által végrehajtott katonai puccs óta a valóságos hatalom a hadsereg, pontosabban a tábornokok kezében van.

Sokan vonják kétségbe, hogy a Legfelső Katonai Tanács élén álló Mohamed Hussein Tantawi tábornok egyáltalán átadja-e a hatalmat egy olyan politikai formációnak, amelyet a hadsereg szélsőségesnek és Egyiptom jövője szempontjából kockázatosnak lát. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése