Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. május 6., vasárnap

Összevesznek az örökségen • Arafat archivumát követelik Ramallában, Gázában

Az örökség Tuniszban van. A tárgy a PFSZ (Palesztinai Felszabadítási Szervezet) archivuma, amely lényegében a mozgalom alapítójának, a palesztin nemzeti mozgalom eddigi legkarizmatikusabb vezéregyéniségének, Jasszer Arafatnak az archivuma. 

Többen is maguknak követelik.

A sorban első helyen áll Mahmud Abbasz (Abu Mázen), a Palesztin Autonómia elnöke, Ramallah városában, aki magát a palesztin nép törvényes vezetőjének tekinti. Növekvő nemzetközi elismertsége tekintélyt biztosít számára. Nem utolsó szempont, hogy  már 1961-ben, Kuvaitban barátságot kötött az akkor még teljesen ismeretlen Arafattal, vagyis a mozgalom legrégebbi aktivistái közé tartozik.

A második követelő Iszmail Hanijje, a Gázai-övezetet kormányzó Hamasz-miniszterelnök. Ő is a palesztin nép törvényes vezetőjének tartja magát.

A klasszikus jog szerint nem esélytelen a következő követelő, Szuha Arafat sem, Jasszer Arafat özvegye, közös kislányuk édesanyja. Tavalyig, az arab világ forrongásainak kezdetéig Tuniszban élt, ám az új vezetőkkel nem „jött ki", így a közeli Málta szigetére helyezte át otthonát. Az új tuniszi rezsim, de sok palesztin hivatalnok is a palesztin mozgalom pénzének „lenyúlásával” gyanúsítja, ami nem gátolja meg abban, hogy magának követelje néhai férje bizonyára nem keveset érő archivumát.

Végül, de nem utolsó sorban, az örökösödési dráma legerősebb szereplője – a tunéziai állam, amelynek a területén és amelynek a birtokában leledzik az archivum. 

Tunézia meghallgatta a követelőket – és hallgat. Nem igyekszik kiadni a kezében lévő értéket. (A PFSZ hosszú éveken át Tuniszban működött.)

Az archivum bizonyára sok titkot őriz. A PFSZ nevű terrorszervezet, majd elismert politikai tényező arab- és nemzetközi kapcsolatai, tárgyalásai – többek között az izraeli kormánnyal,  titkosszolgálatokkal –, árulások, kiegyezések, ismeretlenségbe burkolódzó nevek és összefüggések, amelyekről talán még a Moszád sem tud.

Abu Mázent az sem izgatja, ha kínos részletek kerülnek nyilvánosságra. „Ilyenek vagyunk. Nincs takargatni valónk!” – nyilatkozott a napokban. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése