Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. május 17., csütörtök

Insallah, kitépjük a nyelvüket!

Ezt az üzenetet küldi Egyiptom legerősebb embere, Hussain Tantawi (kiejtve Husszejn Tantaui), az egyiptomi fegyveres erők legfőbb parancsnoka, „fieldmarshal” (táborszernagy), aki Huszni Mubarak megbuktatása óta a valóságos hatalmat gyakorolja. Jelenleg az egyetlen, aki megálljt tud parancsolni az előretörő Muzulmán Testvériség és az annál is szélsőségesebb iszlámista csoportok hatalomra törő folyamának.

Tantawi így szólt az egy hét múlva esedékes elnökválasztás előtti beszédében: "Insallah (ha Allah is úgy akarja), kitépjük a nyelvüket azoknak, akik erőink és csapataink ellen fordulnak!”

A televízió és az internet jóvoltából az egész világ láthatja, hogy a hadsereg mennyire kíméletlenül oszlatja fel a tömegtüntetéseket a kairói Tahrir-téren és másutt, szerte Egyiptomban. A tábornok ezúttal valószínűleg nem Izraelről beszélt, bár nincs sok barátságos szava hozzánk.

A tábornok ezt mondta: "A béke nem biztosított. Amikor ellentmondó érdekek feszülnek egymásnak, és az egyik állam gyengébb, mint a másik, és megtámadhatják, készen kell állnia a harcra.”

Az egyiptomi média szerdán „éles” hadgyakorlatokról számolt be, amelyeket Kairó és a Szuezi csatorna között tartottak.

Az elnökválasztásokat május 23-án és 24-én tartják. A hadsereg ígéretet tett rá, hogy július 1-ig átadja a hatalmat a törvényesen megválasztott elnöknek. ◙

1 megjegyzés:

  1. Szörnyű eset ! Ilyent európai vagy amerikai felsőbbrendű - zsidóról nem is beszélve - nem követ ám el !
    Bár...bár... mintha izraeli államvezető ellen is indult volna eljárás nemi erőszak miatt........!

    VálaszTörlés