Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. május 9., szerda

Szerda este: Lag baómer Izraelben – Tábortüzek országszerte

Szerdán este kezdődik Lág báómer – ל"ג בעומר –, a Pészách ünneptől számolt 33. nap. 

Posztbiblikus ünnep, inkább emléknap. Nincs munkaszünet, nincs böjt, nincsenek különleges ételek. A hagyomány szerint a római megszállók elől Galileában bújkáló Bár Jocháj rabbi ezen a napon fedte fel tanítványai előtt a Kábbálá, a zsidó ezotérikus tudás titkait.

Az ünnep előestéjén hagyomány a tábortüzek gyújtása, ami a gyerekek elvitathatatlan előjoga. A hozzávaló fát napokkal korábban összegyűjtik. Űrhajósok számoltak be róla, hogy a tábortüzek ezen az estén fentről is láthatóan kirajzolják Izrael zsidók által lakott területeit.

Mit jelent a „Lág báómer”?

A „Lág” – Lámed-Gimel – a 33-as szám héber betűjelzése: a Lámed – a héber L betű – a 30, a Gimel – a héber G betű – a 3. (A héber betűknek régen számértékeket feleltettek meg, hasonlóan a római számokhoz.)

Az Omer pedig gabonakévét jelent.

Bár Jocháj rabbi sírjához, a galileai Cfát közelében lévő Meron hegy felé már napokkal korábban megindult a gépkocsik áradata. A magánautókon kívül autóbuszok százai szállítják a zarándokok tömegeit. Gépkocsival csak a hegy aljáig lehet közlekedni: a hegyre autóbuszok visznek fel.

A központi eseményre, a Meron-hegyi tábortűz-gyújtásra este 11 órakor kerül sor.

A zarándokok az ország biztonságáért, a családok gazdasági helyzetének a javulásáért, szerencsés „siduchért” (párválasztásért), gyermekáldásért – és a legutóbbi órák-napok politikai változásainak a szerencsés kimeneteléért imádkoznak a Kabbala hagyományát átörökítő Bár Jocháj rabbi sírjánál.

A szerda nappali száraz forróság különös figyelmet, fokozott felelősséget követel minden tűzrakásnál.

A Mágén Dávid Ádom (az izraeli „Vöröskereszt”) orvosai és mentősei, valamint a tűzoltók országszerte rendkívüli ügyeletet tartanak. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése