Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. május 15., kedd

A Kneszet titkos szavazással megválasztotta az állami főellenőrt

Hétfőn délután a Kneszet rendkívüli ülésen, titkos szavazással megválasztotta az állami főellenőrt a feladatot 2005 óta betöltő Micha Lindenstraus helyébe.

Miután a jelölt megválasztásához rendes többségre – a 120 tagú Kneszetben 61 szavazatra – van szükség, csak a harmadik forduló hozott eredményt: Joszéf Sapiro 64, míg ellenjellöltje, Eliézer Rivlin 40 szavazatot kapott.

Joszéf Sapiro 67 éves, a jeruzsálemi Törvényszék bírája 2003 óta. Tartalékos ezredesként a katonai bíróság fellebbezési biztosaként is működött, korábban a jeruzsálemi ügyvédi kamara élén állt.

Nevezetes döntései közé tartozik a jeruzsálemi "Kártá" parkoló működésének az engedélyezése szombatokon, ami ellen a közelben élő ultraortodox lakosság parázs tüntetésekkel reagált. Az ő verdiktje tette lehetővé asszonyok számára az in-vitro megtermékenyítést olyan férfi spermájával, akinek más felesége van. Ugyancsak ő ítélt meg másfél millió sékeles kártérítést egy palesztin családnak, amelynek egyik fiát a határőrség gumigolyója megölte.

1 megjegyzés:

  1. 1,5 milliós kártérítés a maghalt tüntetőnek?Aki nem ment el a Rendőrség felszólítására!
    Kíváncsi leszek,hogyan fogja majd ellenőrizni az Államot?

    VálaszTörlés