Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. február 4., hétfő

Bemutatjuk a 19. Kneszetet


Izraelben minden általános választást kedden tartanak. Azért kedden, mert a Teremtés Könyvében a harmadik napon (jom slisi, azaz kedd) történtek leírásában kétszer is szerepel a „hogy jó” (ki tov) kitétel. A zsidó hagyomány ezért a keddi napot szerencsés napnak tartja. 

A legutóbbi, január 22-i szavazás is keddre esett. Az eredmények ismeretesek, és az, hogy a kormány-koalíció megalakítása nem lesz egyszerű feladat, máris nyilvánvaló. No, de áldás általában az ésszel és tisztességgel végzett kemény munkán van, nem csak a keddi napon.

A nemsokára munkába lépő országgyűlés sok tekintetben újszerű.

A 120 „chávér” és „chávérá” (azaz „tag”, hímnemben és nőnemben) összetételében fiatalabb. A szavazók minden eddiginél több női képviselőt, és több vallásost juttattak be a Kneszetbe.

Világviszonylatban magas a női képviselők aránya. A 27 lány és asszony a képviselők 23 százalékát jelenti. Egy összehasonlítás: a francia parlamentben 25 százalék, Nagy Britanniában 22, az Egyesült Államokban 18, déli szomszédunk, Egyiptom parlamentjében 2 százalék a női képviselők aránya.

Nem csak „femininebb”, de vallásosabb is lesz a soron következő országgyűlés: 39 lesz a magát vallásos életvitelűnek mondó képviselők száma.

További újdonság: soha ennyi új képviselő még nem jutott be egyetlen választás után: a 120-ból 49, azaz 41 százalék. (Jair Lapid vadonatúj "Jés Atid" pártjának mind a 19 képviselője közéjük tartozik.) Az arány a Föld összes parlamentjeivel összehasonlítva párját ritkítja. További öt képviselő rövidebb-hosszabb szünet után jut vissza a törvényhozó testületbe.

Az új olék heten vannak: öten a volt Szovjetunió területéről, ketten Etiópiából.

A Kneszet 120 képviselőjének éppen a tizede: 12 lakik a „zöld vonalon”, vagyis a ’67-es határokon túli „Területeken”. Az arab, illetve drúz nemzetiségű képviselők száma 13.

Számunkra, választók számára már csak az maradt, hogy bölcs és áldásos működést kívánjunk Izrael Állam nemzetgyűlésének.

6 megjegyzés:

  1. Kihúzza ez a testület is legalább két évig?
    A vezetés ugyanaz maradt, vagyis a cionista kazárok, tehát változás nincs. izrael megmaradt a világ parazitájának, közellenségének.
    Most már meg merik támadni Iránt? Vagy még mindig az Usa-t rugdossák, hogy rohanja le helyettük? Mennyivel volna különb egy volt bútorárus, mint egy volt festő?

    VálaszTörlés
  2. Szerencsétlen Huliganthropus: Boldogok a lelki szegények...
    Am Israel Hai!!!

    VálaszTörlés
  3. "Boldogok a (Szent)Szellem koldusai" - mondja az Ige helyesen. Nem a hülyékre gondol, hanem azokra, akik koslatnak Isten Szelleme után. Hogy miért? Mert tudják, hogy a Legjobb után mennek...
    Minden jót !
    Ahava

    VálaszTörlés
  4. Nos, az Irán elleni háborús hisztéria végetért ! Igen, aktuális rettegés most a szír vegyi fegyverek miatt van !
    ( mintha eddig nem lettek volna ! )
    Irán ellen nem lesz háború, a leköszönt külügyminiszter asszony pár hónapja Iránban titokban találkozott Ahmedinezsád ( vagy mi a neve ) elnökkel !!!!

    A lényeg, rendbe kell tenni az izraeli gazdaságot, megoldást kell találni az egyre súlyosabb belső problémákra ! Ezekre kell most figyelni.

    VálaszTörlés
  5. Valaki megtudja mondani, mi az igazság Ahmanidzsaddal kapcsolatban? A tegnapi Maarivban több furcsa dolog is volt. Az egy dolog, hogy "történelmi" látogatásra került sor közte és Murszi közt(1979óta nem járt iráni hivatalosan Kairóban)A lapban az áll, hogy egy szir állampolgárságú férfi merényletet kisérelt meg Ahmanidzsad ellen. Nem sikerült mert erről már nincsen semmi híradás de hogy történt e vele valami arról sincsen visszajelzés. Nagy valószinűséggel semmi hiszen mindenütt látni teljes éppségben.Az egyiptomi szuniták vezére tárgyalt Ahmanidzsáddal és megkérte, hogy ne merjen beavatkozni az arab világban elmérgesedett szunita és siita kérdésbe. Ujságirók kérdésére hogy várható e áttörés az egyiptomi iráni kapcsolatokban nemleges válasszal válaszolt, de hozzá tette hogy ráálnak erre az utra. Mint előrejelzés képpen felajánlott egyfajta együttműködési programot az irani atomprogrammal kapcsolatban. Nekünk már más nem is hiányzik

    VálaszTörlés