Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. február 1., péntek

Harmadszor: Netanjáhu alakít kormányt


A január 22-én megtartott országos választások eredményeképpen legtöbb mandátumot nyert pártok képviselői szerdán és csütörtökön látogattak el Simon Peresz államelnök irodájába, hogy megtegyék javaslatukat a kormányfő személyét illetőleg.

A legtöbb mandátumot szerzett Likud-Béjténu, a jelenlegi kormányzó párt (Binjamin Netanjáhu – Avigdor Lieberman), az utána következő Jés Atid (polgári centrumpárt, Jáir Lapid vezetésével), a negyedik helyen végzett Hábájit hájehudi (nemzeti-vallásos, Naftali Bennett vezetésével), valamint a két ortodox vallásos párt, a SASZ (keleti ortodox, Éli Jisáj – Árje Der’i – Ariel Atiasz), a Tórahű Zsidóság (Jákov Litzmann – Mose Gafni) Binjamin Netanjáhu jelenlegi miniszterelnököt javasolta kormányfőnek.

A harmadik helyen végzett Ávodá (Munkapárt) főtitkára, Seli Jechimovics kijelentette, hogy a választási eredmények ellenére tartózkodni fog a javasolt miniszterelnök megnevezésétől.

A pártok képviselői jelezték pártjaik célkitűzéseit a következő kormányzat idejére.

Az államelnök a törvény alapján a legtöbb mandátumot kapott párt vezetőjét bízza meg a kormányalakítással, és ez a kialakult erőviszonyok folytán Binjamin Netanjáhu. A 63 éves politikus harmadízben lehet Izrael miniszterelnöke: először 1996-ban, másodszor 2009-ben választották meg.

A megbízatás formális átadása szombat este esedékes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése