Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. február 13., szerda

Letartóztatott ausztráliai Moszád-ügynök lett öngyilkos izraeli fogvatartása alatt?

BEN ZYGIER. MÁR AUSZTRÁLIA IS VIZSGÁLÓDIK

Kneszet-képviselők kényes kérdés tisztázását követelik Jáákov Neeman professzor távozó igazságügyminisztertől.

A kérdés az ABC ausztráliai televíziós társaság állításával kapcsolatos, amely szerint egy kétes személyazonossággal letartóztatott ausztráliai-izraeli kettős állampolgár öngyilkosságot követett el az izraeli Ajalon börtönben. A Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió szerda reggeli hírei szerint Ben Zygier a neve, aki a fenti forrás szerint Izraelben a Ben Alon nevet viselte. 

Ahmed Tibi (Ta’al, Arab Megújulás Pártja) a következő kérdést intézte az igazságügyminiszterhez: "Van-e Önnek tudomása az esetről? Meg tudná erősíteni a sajtóban megjelent hírt, mely szerint egy Izraelben, hamis személyi adatokkal letartóztatott ausztrál polgár öngyilkosságot követett el a börtönben?"

Zahava Gal-On (Merec párt) is érdeklődött az ügyben: "Lehetséges lenne, hogy a biztonsági politika érdekében az állam titkos letartóztatásokat hagy jóvá? Hogyan létezik, hogy egy magát demokráciának tartó államban egyes (titkos információval bíró) újságírók együttműködnek a kormánnyal a Legfelsőbb Bíróság tudomása nélkül, miközben a börtönökben ismeretlen kilétű foglyok öngyilkosok lesznek, és senki sem tudja, kik is ők. Hol van a jogállamiság és a törvény?"

Gal-On azt is hozzátette: "Szeretném hallani az Ön álláspontját arról, hogy újságírók önként cenzúrázzák az információt a kormány kérésére. Ön rendben lévőnek találja azt a gyakorlatot, hogy a Miniszterelnöki Hivatal ... megakadályozza olyan események közzétételét, amelyek kitudódása kellemetlen lehet az államnak?"

Dov Chenin (Chadas párt) kommunista képviselő kérdése: "Vannak egyáltalán izraeli börtönökben titokban foglyul tartott személyek? Ha vannak, melyek azok a jogi és a parlamenti mechanizmusok, amelyek felügyelik az ilyen fogvatartások törvényességét?"

Neeman professzor válaszában elmondta: az ügy nem tartozik az Igazságügyi Minisztérium hatáskörébe, így a kérdésekre nem tud választ adni. Hozzátette azonban: "Amennyiben az állítások igazak, a kérdést feltétlenül meg kell vizsgálni."

A legutóbbi hírek szerint már az ausztráliai hatóságok is vizsgálódnak állampolgáruk sorsával kapcsolatban.

Szerda délután Izrael hivatalosan elismerte, hogy álnéven tartott fogva egy ausztráliai állampolgárt, aki korábban – más értesülések szerint – a Moszád egy európai "Strohmann"-vállalatánál működött.

Az ügy részleteire visszatérünk. ◙

7 megjegyzés:

  1. Izrael kezd letérni az európai demokráciák útjáról !
    Belpolitikában is alkalmazza az agresszivitását.....

    VálaszTörlés
  2. Hoppá!! Megjöttünk a szabiból? Már 15 hír volt februárban, igaz, csak ez ami "negatívan" megkérdőjelez dolgokat.Nos láss munkához.:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazi cionista hozzáállás ! A témához nincs mondanivalód ?

      Törlés
    2. Igen cionista vagyok és büszke rá. Felvállalom. Te nemzeti szocialista vagy. Felvállalod ? A téma nem az én asztalom. Megvannak a megfelelően képzett, emberek, szervezetek akik jobban tudják mi a nemzetbiztonsági szempontból a jó. Ezek nem Pintér Sándorok és a TEK. Az fontosabb hír volt, hogy Egyiptom betartja a békeszerződést, vagy Hussein Obama látogatása.

      Törlés
    3. Tényleg cionista vagy ! Ismeretlenül rám mondod,hogy náci vagyok ! Soha nem voltam és most sem vagyok csupán tárgyilagos ! Bizony, kívülről így látszik Izrael és politikája ! Ha ez neked nácizmus akkor ti vagytok a nácik, ha cenzuráztok és titkos letartóztatásokat végeztek !!!
      A hír valóban fontos, a Hírlevél is ezért közölte !
      A világnak nem mindegy - még (!) milyenek az izraeli belső állapotok !

      Törlés
    4. Ez nem az, ahogy kívülről látszik, hanem az, amit te látsz belőle. Meg amit meg bírsz(akarsz) érteni belőle. Se több, se kevesebb. A világnak meg egyre fontosabb lesz, hogy mi történik Izraelben, és a tiédhez hasonló gondolatokra a kutya se lesz kíváncsi. Sőt sokan már (!) most sem !

      Törlés
  3. Minden ország cenzúráz és titkosít, 80 évekre, amikor már nem élnek, akik idejében történtek a titkosított dolgok. A wikileaks botrányok pont ebből voltak, hogy sok sok ország igazi cselekményét leplezte le a cenzúrázott, szűrt, a tömegek felé kommunikált, vagy elhallgatott dolgokkal kapcsolatosan.
    Ma Európában és az USA-ban is áldemokrácia van, aki ezt nem látja, az nem gondolkodott még el igazán a mai demokráciának nevezett világ működési mechanizmusain. Másrészt, ahány ország, annyi féle demokrácia, mert mindenütt különböző beállítottságú pártok színeiben alkotnak demokratikusan kormányt, így a demokrácia minden országban hagy egy mozgás tért. Már a választások, a választási szabályok is eltérőek a demokráciákban, abszolut nem lehet, csak elnagyoltan összehasonlítani őket.
    Tudományos és Köznyelvi Szavak
    Magyar Értelmező Szótára
    http://meszotar.hu/keres-demokr%C3%A1cia
    demokrácia (görög) szó jelentése:
    Az ókori görög városállamokban az arisztokráciát (a nemesek uralmát) és a türanniszt (tirannus) felváltó államforma, amely a szabad polgárok egyenlőségét hozta meg, és a kormányzást választott tisztviselőkre bízta (az athéni demokrácia, i. e. V-IV. sz.) . Tágabb értelemben: népképviseleten és az állampolgárok jogi egyenlőségén alapuló kormányzati forma.

    !!!A polgári demokráciákban a választójog korlátozásai és sok más ok miatt a hatalom lényegében a kizsákmányoló osztályok kezében van.!!!

    VálaszTörlés