Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. február 11., hétfő

Obama tavaszi látogatása: hármas vagy négyes csúcs?


Hivatalos programot nem tettek közzé az Egyesült Államok elnökének március végén várható közel-keleti látogatásáról, de Binjamin Netanjáhu miniszterelnök közölte, hogy a megbeszélések három fő témát fognak érinteni: az iráni nukleáris fegyverkezés kockázatait, a szíriai polgárháború kimenetele után várható helyzetet, valamint az izraeli-palesztin béketárgyalások újrafelvételét.

Az utóbbi – nyilvánvalóan a leglényegesebb – pontra való tekintettel a látogatás jellege hármas csúcstalálkozóra enged következtetni, ami azt jelenti, hogy azon Barack Obama, Binjamin Netanjáhu és Mahmud Abbász (Abu Mázen) fog részt venni.

Danny Ajalon külügyminiszter-helyettes egy Holon városban tartott előadásán lehetségesnek mondta, hogy a hármas csúcsot a találkozó során négyessé bővítik, és azon II. Abdallah jordániai király is részt fog venni. Ez esetben a megbeszélés Akabában, Jordánia vörös-tengeri kikötővárosában is folyhatna, az izraeli Eilat város tőszomszédságában.

A New York Times értesülése szerint az izraeli kormány gesztusokat tesz a találkozó előtt: palesztin biztonsági foglyokat bocsát szabadon, a Nyugati Parton (Ciszjordániában) további területeket ad át a Palesztin Autonómiának, és esetleg az ugyanott folytatott építkezések befagyasztására is ígéretet tesz, hosszabb-rövidebb időre. 

Utóbbi feltételezés ellentétben áll a Honvédelmi Minisztérium vasárnapi közlésével, melynek értelmében jóvá hagyták 346 új lakásegység tervezési munkálatait a Nyugati Parton lévő zsidó településeken. A Palesztin Autonómia a tárgyalások feltételeként szabja az építkezések teljes leállítását. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése