Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. február 12., kedd

Jair Lapid szűzbeszéde a Kneszetben: "Senki se fenyegessen minket polgárháborúval!" • Menachem Eliezer Moses harédi képviselő: "Maguk százezer jesiva-bóhert erőszakkal besoroznának?"


Jair Lapid, a "Jés Atid" párt elnöke hétfőn elmondta bemutatkozó beszédét a Kneszet plénuma előtt. Szavai szerint az egyenlő honvédelmi teherviselés követelését többé nem lehet figyelmen kívül hagyni. "Nem lesz polgárháború. A 10 százalékos kisebbség nem fenyegetheti polgárháborúval a 90 százalékos többséget"– mondta.

Lapid kifejtette: Izrael egy válság közepén van, és ezt minél hamarabb ismerjük fel, annál hamarabb tudjuk megoldani. Szavai szerint nem csak gazdasági vagy szociális problémákról van szó. Az is fontos kérdés, hogy mennyire képes az állam önnön szuverenitását gyakorolni az őt alkotó csoportokkal szemben.

Ugyanakkor hozzátette: "Meg kell őriznünk mindazt, ami összeköt bennünket. Egy közösség azonban nem működhet annak elismerése nélkül, hogy az állam joga a többség akarata szerint cselekedni. Ez minden demokrácia alapja."

"A Jés Atid nem azért jött, hogy éket verjen, hanem azért, hogy egyesítse erőinket. Elég baj a már meglévő szakadék, amely elválasztja az izraeli társadalom rétegeit az iskolákban, a hadseregben, a munkapiacon. Be kellene már látni, hogy ez tátongó seb Izrael testén. Elérkezett az idő a gyógyításra."

"A mi feladatunk, hogy közösen képzeljük el, hogyan kellene Izraelnek kinéznie. Vajon túloznánk, ha egy olyan államot képzelnénk magunk elé, ahol minden ultravallásos iskolába járó gyerek tanulna angolul, és minden világi oktatásban részesülő gyerek megtanulná, hogyan kell olvasni a Talmud egy oldalát?"

"Vajon túlzás lenne elképzelni egy olyan államot, amely világelső az özvegyek, árvák és a máshonnan jöttek megsegítésében? Egy olyan  államot, amelyben nincs idegengyűlölet, van viszont ember-szeretet? Én nem hiszem, hogy ez túlzás lenne. Én hiszek benne, hogy Izrael Állam képes modellértékű társadalmat alkotni, olyat, amelyre büszkék lehetünk."

Jair Lapid után Menachem Eliezer Moses, a Jáhádut HáTorá (Tórahű Zsidóság, askenázi ultraortodox párt) képviselője állt a Kneszet plénuma elé.

Ő is a nemzeti egységről mondta első mondatait, majd Lapid szavaira utalva feltette a szónoki kérdést: "Ön valóban elhiszi, hogy 100 ezer jesiva-bóhert bevonulásra lehet kényszeríteni? Ön szerint lenne elég hely a börtönökben valamennyi, ennek ellenálló fiatal pár számára? Ez az államnak sokkal több pénzébe kerülne!" – majd hozzátette: "Hadd áruljak el magának egy titkot, amit nagyon kevesen tudnak: a hárédi Náchál-t (katonai előképzőre jelentkezett ultraortodox fiatalok) főleg gazdag Los Angeles-i zsidók látják el, nem a Cáhál (az Izraeli Hadsereg)".

Az ultraortodox képviselő ezek után sokat mondó jóslatba bocsátkozott. "Ha mégis besoroznának haredi fiatalokat nem-haredi egységekbe, én mondom magának: a jesiva-bóherek úgy megtanítanák az ultraortodox életvitel gyakorlatát az önök gyerekeinek, hogy leszereléskor rájuk se ismernének..."


Lapid becslése szerint a koalíciós tárgyalások legalább  két-három további hetet vesznek igénybe. ◙

2 megjegyzés:

  1. Lapid beszédéből is csak a "hogyan" hiányzik !
    Célokat,meg főleg feladatokat a hülye is tud adni, inkább módszert javasolt volna !!!

    VálaszTörlés
  2. Inkabb dolgozni mennenek,a toebbseguek meg csak jeshivaba sem jar, csak be van iratva. Ha az ember jar Mea Shearimban, Bne Brakban stb. az utcak egesz nap tele vannak veluek...

    VálaszTörlés