Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. február 25., hétfő

Tanácskozás a biztonsági helyzetről • Fokozódó nyugtalanság a Nyugati Parton


Ehud Barak honvédelmi miniszter hétfőn, február 25-én délután tanácskozásra hívta egybe a hadsereg és a biztonsági felelős testületek vezetőit a Nyugati Parton tapasztalható palesztin nyugtalanság kérdéséről. A tanácskozáson részt vett a vezérkari főnök, a Központi Területi Parancsnokság (Pikud hámerkáz) tábornoka, a rendőrség, a határőrség és a belbiztonsági szolgálat vezetői.

Hétfőn délelőtt Betlehem közelében, Ráchel sírjánál egy 13 éves palesztin fiú súlyosan megsérült, amikor más tüntetők közé vegyülve gyújtóbombát dobott a katonák felé. A katonák gumilövedékekkel igyekeztek eltávolítani a köveket és házilagos gyújtóbombákat dobáló tömeget. 

Izrael biztonsági erői teljes készültségben állnak a Nyugati Parton (Ciszjordánia). A hetek óta tartó rendzavarások során több katona és izraeli polgár megsebesült a kődobálások következtében. A palesztin tüntetések indoka a biztonsági okokból börtönökben tartott mintegy négyezer palesztin szabadon engedésének a követelése. Több biztonsági rab a múlt héten éhségsztrájkot folytatott. 

A legutóbbi zavargásokat egy 29 éves palesztin, Arafat Dzsadarát kihallgatása alatt bekövetkezett váratlan halála okozta. Palesztin vád szerint az izraeli hatóságok halálra kínozták, amit a hatóságok cáfolnak és valószínűnek tartják, hogy a fiatalember eleve beteg volt, és szívroham okozta a halálát. Dzsadarát nem volt az éhségsztrájkolók között. Holttestét a család és a Palesztin Önkormányzat képviselőinek jelenlétében felboncolták. Külsérelmi nyomokat nem találtak.

A temetésre hétfőn, február 25-én került sor egy Hebron melletti faluban, a Palesztin Hatóságok katonai tiszteletadása mellett. Palesztin források szerint tízezres nagyságrendű tömeg vett részt rajta.

Pénteken a jeruzsálemi Templomhegyen a mecsetekből kitóduló tömeg megtámadta a szolgálatot teljesítő rendőröket és a határőröket, akik testi épségük védelmében könnygázt és gumilövedékeket használtak a dühöngő tömeg megfékezésére. Korábbi hírek szerint a Nyugati Part zsidó telepesei éles lőszerrel sebesítettek meg egy palesztin arabot.

Miután a zavargások nagyjából egy időben és több palesztin városban egyszerre kezdődtek,  Izraelben valószínűnek tartják, hogy azokat a palesztin vezetés Obama elnök március végére várható látogatása elé időzítette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése