Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. február 25., hétfő

Oroszország, urald a tengereket?

A "NAGY PÉTER" - CIRKÁLÓ

"Rule, Britannia! Britannia, rule the waves!" Britannia, urald a hullámokat. Az egykori birodalom alattvalói felállva, a lelkesebbek könnyes szemekkel éneklik ma is a régi dicsőséget idéző hazafias dalt. 

Az oroszok, félúton a letűnt szovjet- és a talán születőben lévő új-cári birodalom között, a jelek szerint hasonló álmokat dédelgetnek. Az orosz állami rádió közlése szerint az orosz haditengerészet hajói 2015-től állandó jelleggel fognak tevékenykedni a Földközi-tenger műveleti egység tagjaiként. Erről ma, február 25-én az Orosz Hadsereg Főparancsnoksága képviselője beszélt.

Közlése szerint az egység létrehozásához mintaként a szovjet flotta földközi-tengeri hajóraja szolgál. Az új műveleti egység a hirtelen felvetődő földközi-tengeri problémákra reagál és "az orosz nemzetbiztonságot fenyegető veszélyeket hárítja majd el".

A szíriai Tartusz tengeri kikötőt az oroszok – csak úgy, mint a szovjet időkben – immár a sajátjukként kezelik. ◙

1 megjegyzés:

  1. Az oroszoknak a második világháború befejezése óta dédelgetett álmuk kijutni a Földközi tengerre. Kisebb egységek mindig is cirkáltak a Földközi tengeren, előzetes Amerikai illetve francia és angol engedélyekkel. Hiába készül az orosz hadiflotta a megujulásra a nyugat és szövetségesei soha sem fognak belegyezni nagyobb hadiflotta állomásoztatására a tétségben minta hoggy eddig sem. Még a Tartuszban állomásozó hajok is szálkák és nyilt veszély hordozói lehetnek egy ujabb közelkeleti konfliktus esetén

    VálaszTörlés