Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. augusztus 14., szerda

Gesztus a palesztinok felé: 26 gyilkosságért elítélt rab szabad

A szükséges adminisztratív eljárások végeztével kedden késő este lefestett ablakú minibusz hagyta el az Ajalon-fegyházat. A jármű 15 szabaduló palesztin rabot szállított a Gázai-övezet felé, az Erez-átkelőig.

A lefestett ablakokról azért határoztak, hogy a szabaduló gyilkosok ne játszhassák el a korábbi terrorista-szabadulások alkalmával megismert "V"-győzelem-jelmutogatást, másrészt pedig, hogy ne láthassák Izrael földjét – azt a részét, amely a térképek szerint Izrael Államhoz tartozik.

Kisvártatva egy másik, hasonló jármű is útnak indult az Ofer börtönből a Nyugati Part felé, benne 11 terroristával. Ezeket Betunia átkelőhöz szállították. 

A 26, gyilkosságért elítélt palesztin arabot a Palesztin Autonómiával szerdán kezdődő rendezési tárgyalásokat "megolajozó" gesztusként engedték szabadon.

Amennyiben a megbeszélések a kívánt mederben haladnak, és a másik fél nem támaszt különösebb nehézségeket, a szabadon bocsátások további három ütemben folytatódnak, mindegyik alkalommal 26 rab elengedésével. A kormány összesen 104, gyilkosságért elítélt terroristát tervez szabadon engedni. Valamennyiüket az Oslo-i Egyezmény 1993-ban történt aláírása előtt, vagy azzal egy időben ítélték hosszú börtönbüntetésre. 

A szabadult gyilkosokat a Gázai-övezetben hősöknek kijáró tüzijátékkal és fegyverropogással köszöntötték. Ramallában valamivel szerényebb külsőségek közepette, de hivatalos fogadtatásban részesültek, többek között Abu Mázen részéről. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése