Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. augusztus 21., szerda

Gőzerővel folyik az országban a polio-immunizálás

Néhány héttel azt követően, hogy egy negevi beduin település szennyvizében „vad” – természetben előforduló – poliovírust találtak, a járványos gyermekbénulást okozó kórokozót a héten a Hedera-közeli Baka-el-garbijje arab város szennyvíz-derítőjében is megtalálták.

Ez igazolja az egészségvédő hálózat határozatát: záros határidőn belül egymillió gyereknek adják be az immunizáló Sabin-cseppeket.

Naponta 30-40 ezer gyerek kap két-két cseppet, csecsemőkortól kisiskolás korig. Keddig összesen 182 ezer gyerek kapta meg az immunizáló hatású védőcseppeket.

A cseppek gyengített fertőzést okoznak, amely hat hét alatt lefolyik és élethosszig tartó védettséget okoz. A fellépő kisebb tünetek miatt azonban sok aggódó szülő ellenzi, hogy gyermekének beadják a védő cseppeket.

Jelenleg a "Tipát cháláv" gyermekvédő állomásokon adják be a Sabin-cseppeket, de tervek szerint az iskolákra is kiterjesztik az akciót. Az Egészségügyi Minisztérium becslése szerint a jelenlegi ütemet tartva 10-12 nap alatt beoltható az ország teljes gyermek-lakossága.◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése