Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. augusztus 11., vasárnap

Sínen a vasút... de meddig?

EMELETES SZERELVÉNY FUT BE AZ AZRIELI TORNYOK ALÁ TEL AVIVBAN

A Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió hírei szerint megállapodás született az Izraeli Vasutak vezetősége és a több tucat, a múlt héten csoportos betegállományba vonult mozdonyvezető között.

A 42 mozdonyvezető a tervezett új munkabeosztás ellen tiltakozott, amely emelné a kötelező napi munkaórák számát.

A megállapodás eredményeként a vasutak vasárnaptól visszatérnek a rendes menetrendhez, a vezetőség pedig eltekint a "beteg" (lényegében szabotáló) alkalmazottak elleni szankcióktól.

A tények: a maffia-stílusban működő vasúti munkástanács önkénye bármikor leállíthatja, vagy lelassíthatja az ország vasúti közlekedését, amint a vasúti igazgatóság vagy a Közlekedésügyi Minisztérium olyan újítást vagy változást kíván bevezetni, amely valamilyen okból nem tetszik az alkalmazottaknak. 

A legutóbbi munkabeszüntetéskor, idén márciusban Mose Katz közlekedésügyi miniszter kilátásba helyezte, hogy a legközelebbi vadsztrájk után leállítja a vasúti közlekedést és a vasútvállalatot teljesen újjászervezi. 

Az Izraeli Vasutak összesen 215 mozdonyvezetőt alkalmaz a személyvonatokon. 

5 megjegyzés:

  1. Ugyan mitől maffia? Hozzászoktak a kormánykörök, hogy mindenkit lehet ugráltatni zsarolni és munkajogilag nem marad semmi joga sem. Én kiváncsi lennék, ha mondjuk egy Kneszet ülésen Katznak azt mondanák, nem mehetsz ki az ülésteremből a sérutimra itt egy nylon zsák. Ennél durvábbat régóta nem láttam hallottam. Igen is jó lenne ha nem csupán a vasutasok ha nem a többi szekció is fellépne jogos követelésekkel. Lapid nem ezt igérte és egyik párt sem. Drágaság munkanélküliség kilátástalanság a fiatal diplomásoknak, és akkor maradjunk is csendben és türjük tovább a megszorító intézkedéseket.

    VálaszTörlés
  2. A felháborító igazságtalanságot abban látom, hogy az "erős" szakszervezetek (reptér, kikötők, orvosok, Elektromos Művek, stb.) pár órás vagy egy-két napos legális vagy törvénytelen sztrájkkal, szankciókkal seperc alatt sarokba szoríthatják a kormányt – mindannyiunk kárára.

    Akiknek nincs elegendő erejük – a Manpower és hasonló vállalatok által közvetetten foglalkoztatottak, a közel nyugdíjkorú munkanélküliek, akiket "biztonsági őrként" alkalmaznak minimálbérért – nos, azoknak kuss...

    VálaszTörlés
  3. És még is mit kellene tenniük, ha kiakarják verekedni a jogos vagy "jogosulatlan" követeléseiket? Nyilván, hogy a kormányt kell sarokba szorítaniuk, és nem a tudom is én kit. Az összes olyan munkanélkülinek és "kényszer biztonsági őrnek" is ugyan ezt kellene tennie. De valahogy úgylátszik az átlag polgár befoghatja a száját mert köztudott amikor Tel Avivban demonstráltak a fiatalok a munkanélküliek és mindazok akiknek nem tetszenek a kormány intézkedési a rendőrség oszlatta fel az egészet. Pedig még sátorba is képesek voltak lakni a Rabin téren és környékén. Eredmény sok nem volt. Viszont a kormányokat csak ezzel a "fegyverrel" lehet káényszeríteni valamilyen követelés kiharcolására

    VálaszTörlés
  4. Két megjegyzés azon túl, hogy az "Izraeli Hírlevél"-lel maximálisan egyet értek.

    1. A "sztrájkolók" alapvető erkölcsi normát sem tartottak be azzal, hogy betegséget szimuláltak. Ezzel még az orvosukat is kellemetlen helyzetbe hozták. - Ha rajtam múlna, egytől-egyig lapátra tenném őket! Nem a sztrájk, a csalás miatt!!!
    2. A Tel Aviv-i "sátorozós" ifjúság vezetője egy (hogy finom legyek) nem százas nő. Nyár volt, ráértek, az egyetemi év kezdésére mind visszamentek a mama-papa kényelmes ingatlanába. N
    Ne keverjük már össze a ténylegesen elégedetlenkedőket az egyetemi baloldali "szuperértelmiség"-gel.

    VálaszTörlés
  5. "olyan újítást vagy változást kíván bevezetni, amely valamilyen okból nem tetszik az alkalmazottaknak."
    -Itt munkaidő növelésről volt szó.-
    Miért nem voltak képesek megbeszélni a szakszervezettel és a dolgozókkal?
    Legyen már vége ennek a kommunista tempónak,hogy a vezér csalhatatlan ,mert oda került a posztjára.És aki ellentmond neki,azt kirúgja,oszt jó napot!

    VálaszTörlés