Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. augusztus 1., csütörtök

Leo Leiderman professzor az izraeli jegybank kinevezett kormányzója

LEO LEIDERMAN PROFESSZOR. Fotó: Michael Kremer

Miután a korábban kinevezett Jákov Frenkel professzor hétfőn lemondta a felkínált állást, Binjámin Netanjáhu miniszterelnök és Jáir Lapid pénzügyminiszter Leo Leiderman professzort nevezte ki az Izrael Bank (Bank of Israel, בנק ישראל), az állam jegybankja élére, az egy hónappal ezelőtt leköszönt Stanley Fischer professzor helyére.

Jákov Frenkel professzor lemondására több okot is felvet a sajtó: elsőként a 2006-ban, Hong Kong nemzetközi repülőterén, a vámmentes boltban történt kellemetlen esetet, amikor a professzor a helyi hatóságok szerint nem fizetett ki egy elvett doboz parfümöt.

Más kifogás alá eshet az a tény, hogy Frenkel professzor az elmúlt években már két mandátumon át volt a jegybank elnöke, és egy harmadik kinevezés ellenkezik a szabályokkal. Frenkel professzor egyébként 70 éves, éppen annyi, mint a posztjáról leköszönt Stanley Fischer professzor.

Leo Leiderman professzor a Bank Hapoalim, Izrael legnagyobb kereskedelmi bankjának a vezető közgazdásza, a Tel Aviv Egyetem közgazdasági fakultásának a professzora. Doktorátusát a University of Chicago egyetemen szerezte. Leo Leiderman 62 éves, Argentinából alijázott 17 éves korában. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése