Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. február 26., szerda

A jegybank meglepetése: újabb alapkamat-vágás

Az elvárásokkal ellentétben meglepő lépést tett dr. Karnit Flug asszony, a Bank of Israel, Izrael jegybankjának a nemrégiben kinevezett kormányzója, amikor az alapkamatot 25 bázisponttal 1%-ról 0.75%-ra szállította le.

A kereskedelmi bankok számára új irányadó ráta remélhetőleg kedvező következményekkel jár majd az ország gazdasági életére és a piaci folyamatokra.

Az intézkedés fő okai: a megélhetési index (mádád) csökkenése, a dollár gyengülése a sékelhez képest, és egy várható gazdasági lelassulás.

Az intézkedést számos gazdasági szakember bírálja, miután az a lakásárak további emelkedésével, az ingatlanpiaci „buborék” növekedésével járhat.

Az alapkamat legutóbb 2009. novemberében állt ilyen alacsony szinten, ez után emelkedett, és 2011. szeptemberében elérte a 3.25%-os csúcsot. Azóta csökkenő tendenciát mutat.

A lépés nyilvánvaló kockázatot is rejt, de a gyáriparosok, a bankok és a vezető közgazdászok elégettek. 

Az alacsony alapkamat legfőbb nyertesei a bankok, az exportőrök, az új jelzálogkölcsönt (máskántá) felvevők, az „overdraft”-adósok és az építkezési vállalkozók. 

Akiket ez hátrányosan érint: az importőrök, a lakásvásárlók, és azok, akiknek a bankszámláján nagyösszegű megtakarítások vannak. ◙

1 megjegyzés:

  1. Tuti bedől az ingatlanpiac vagy mérséglődik mert ez igy egyensulytalan ....akkor kell majd venni!!!iirreális magas árak szerintem.nincsenek arányban a átlagfizetésssel....alacsony alapkamat matolcsy féle politika....

    VálaszTörlés