Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. február 23., vasárnap

Szupertitkos katonai egység adatai keringtek a világhálón

A Cáhál, az Izraeli Hadsereg bizonyos feladatokat végző egységei annyira titkosak, hogy az ott szolgálóknak létezésükről, puszta nevükről sem szabad említést tenni.

Egy ilyen egységről mégis másfél éven át fontos adatok voltak hozzáférhetők az interneten. Gondatlan katonák nem csak az egység, de még a parancsnok nevét is közzé tették a világhálón.

Az internetre feltöltött bizalmas adatokra biztonsági szűrő szakemberek vasárnap csaptak le, amelyeket nyomban töröltek a világhálóról, és megindították a felelősök felkutatását.

Mint arról a Gáléj Cáhál, a hadsereg rádiója beszámolt, az egység és parancsnokának teljes neve egy látszólag ártatlan köszönö levélben szerepelt, amelyet a polgári közigazgatásnak írtak. A levelet hajmeresztő elővigyázatlanságból az interneten küldték el egy nyilvános e-mail címre.

A felelősök ellen eljárás indult.

Az informatikai eszközök mindennapos rutin-használata során egyre gyakoribb probléma a bizalmas információk kiszivárgása.  

Alig néhány héttel ezelőtt a Légierő több pilótája repülési tervek térképeit töltötte le okostelefonjára. Tettüket a legjobb szándék – a térképek otthoni tanulmányozása – vezérelte, ám a vonatkozó szabály durva megsértése miatt két pilótát letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, tizenkettőt fenyítésben részesítettek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése