Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. február 23., vasárnap

Új könyv: Irán elleni titkos műveletről fecsegett az Ajalon börtönben öngyilkosságba menekült „X rab”


Rafael Epstein ausztráliai újságíró a napokban megjelent könyvében azt állítja, hogy Ben Zygier ausztráliai születésű Moszád-ügynök, aki 2010-ben a ramlei Ajalon börtönben lévő, legszigorúbban őrzőtt cellában felakasztotta magát, egy olyan, az iráni atomprogram ellen végrehajtott akcióról szivárogtatott ki részleteket, amelyben ő maga is részt vett.

A könyvben Epstein azt állítja, hogy Ben Zygier egy iráni származású volt egyetemi diáktársának fecsegett, aki a kapott információt értékesnek találta, ezért eljuttatta az iráni titkosszolgálathoz.

A Moszád, az izraeli titkosszolgálat erről az Európába akkreditált iráni diplomaták elfogott levelezéseiből értesült.

Ben Zieger letartóztatása után a Ramle város közelében lévő Ajalon börtönbe került, ott is abba a különlegesen megépített cellába, amelyben korábban Jigál Amirt, Jichak Rabin miniszterelnök gyilkosát tartották fogva.

A cella teljesen elszigetelt a börtön többi részétől. Lakója más rabbal sem érintkezhetett, és csak alapos ellenőrzés után beszélhetett védőügyvédjével.

A cellát „öngyilkosság-biztosra” tervezték, ami azt jelenti, hogy a rabot a nap 24 órájában zárt televíziós kamerával figyelték. Ez magában foglalta a WC-t és a tusolót is, amely külön helységként kapott helyet.

Hogy végül is miként tudta felakasztani magát 2010. decemberében a tusolóban, máig rejtély.

A felvigyázó személyzet, és a vele beszélgető védőügyvéd tanúsította, hogy a titokban fogva tartott, az ausztrál sajtóban csak „X-rab” néven emlegetett  Zieger kiegyensúlyozottnak tűnt, bár tartott az előtte álló pertől.

Tettét órákkal azt követően hajtotta végre, hogy közölték vele: felesége el akar válni tőle.

A könyv szerint az ausztrál hatóságokat nyugtalanította, hogy Zieger váltogatott nevekre szóló ausztrál útleveleit használta különböző arab államokba tett hírszerző útjaihoz.

2009-ben, Zieger ausztráliai nyaralása alkalmával – szülei és felesége Melbourne-ben élnek a mai napig – az ausztrál hírszerző szolgálat nyomon követte őt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése