Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. február 11., kedd

Palesztin Autonómia: A Nyugati Fal is a mienk!



Mahmud Al-Habbas, a Palesztin Autonómia vallási ügyekért felelős minisztere az izraeli 10. TV-csatornának nyilatkozva elmondta: az Autonómia a Hatnapos Háború során az Izraeli Hadsereg által megszállt teljes területet, benne a jeruzsálemi Óváros egészét a leendő palesztin államnak követeli, beleértve az Óváros zsidó negyedét, a Nyugati Falat, valamint az előtte lévő térséget is.

„Nem lesz béke addig, ameddig nem ér véget az 1967-ben kezdődött izraeli megszállás. Minden darab föld, amit Izrael elfoglalt, a palesztinoké. Az Al Aksza mecset éppen úgy, mint a Nyugati Fal.”

Amikor a televízió riportere arról faggatta, hogy mi történne a zsidókkal, akik imádkozni mennek a Nyugati Falhoz, a palesztin miniszter így felelt: „Szívesen lesznek látva, nem lesz semmi probléma. A vallások szabadsága nem lesz korlátozva. Más dolog a vallási szertartás, és más dolog a politika.”

A valóság azonban azt bizonyítja, hogy a szent helyekre látogató zsidókat gyakran veszély fenyegeti. A Nyugati Fal előtt tartózkodó zsidókra gyakran dobálnak köveket a feljebb lévő Templomhegyről, a mecsetek előtti térségről, amelynek csak az izraeli rendőrség beavatkozása tud véget vetni.

Sokkal veszélyesebb hely Hebron, a „Máchpélá barlangja” fölött emelkedő, Heródes-korabeli alapzatú templom, valamint Söchem (Nablusz) területén József hagyományos sírja: mindkét helyen számos izraeli halálos áldozatot követelt a palesztin-arab terror.

Az izraeli-palesztin béketerv-megbeszélésekről szólva palesztin források megerősítik, hogy éppen a Jeruzsálem jövőjével foglalkozó kérdés az, amelyben Kerry lázas igyekezete ellenére eddig teljességgel lehetetlen volt bármiféle kompromisszumra jutni.

1 megjegyzés: