Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. február 25., kedd

Összetűzések a Templomhegyen


Kedden reggel összetűzések voltak Jeruzsálemben, a Templomhegyen. Palesztin-arab fiatalok kövekkel és petárdákkal támadtak a rendfenntartó közegekre, akik gumilövedékekkel és könnygázzal igyekeztek megfékezni őket.

Az újabb rendbontásra azt követően került sor, hogy a hatóságok megnyitották a Nyugati Fal előtti térség bejáratától a Templomhegyre felvezető úgynevezett Mugrabi feljárót nem-muzulmán látogatók előtt. A feljárót a nyugalom helyreállásáig lezárták. A rendőrség fokozott készenlétet léptett életbe a jeruzsálemi Óvárosban.

Délig két rendőr sebesült meg könnyebben. Palesztin források saját soraikból hét sebesültről számolnak be. A rendőrség három rendbontót őrizetbe vett.

A Kneszet kedden este első ízben tartott megbeszélést a Templomhegy fölötti szuverenitás kérdéséről. A kezdeményező Mose Feiglin, a Likud keményvonalas képviselője volt, aki vallásgyakorlási egyenlőséget követel a zsidóság legszentebb helyszínén. Jelenleg minden zsidó imádkozás, vallási jelképek vagy tárgyak felvitele – akár kipa viselése is – tilos. 

A Templomhegy területét a Wakf, a muzulmán hitbizományi intézmény ellenőrzi, amely minden eszközt felhasznál, hogy a nem-muzulmánokat, de legfőképpen a zsidókat távol tartsa a helytől.

Megjegyzendő, hogy más okokból az ultraortodox rabbik is tiltják zsidóknak a Templomhegyre történő felmenetelt. ◙

FORRÁS: A Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió hírei

2 megjegyzés:

  1. Ez nem egeszen igy van. Hiszen ha Izrael odaadna a terueleteket az araboknak egy palesztin allam letrehozasara, akkor sem koeltoeznenek az Izraelen beluel izraeli allampolgarkent eloe arabok a palesztin allamba, hanem a zsido allamban maradnanak es szaporodnanak. Amerika terve az hogy egyetlenegy zsido sem maradhat a terueleteken, azaz Ciszjordaniaban, a zsido allamban, azaz Izraelben viszont minden itt eloe arab megmaradna, es akkor meg oeruelhetuenk, ha nem kenyszeritenek minket "visszafogadni" az annak idejen innen elmenekuelt arabokat es utodait.

    VálaszTörlés
  2. Ilyen rendbontások már hozzátartoznak Izrael mindennapjaihoz....

    VálaszTörlés