Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. június 4., szerda

Franciaországban állítják bíróság elé a brüsszeli gyilkost

Franciaországban állítják bíróság elé Mahdi Nemus (Nemmouche) 29 éves arab terroristát, aki május 24-én, szombaton egy Kalasnyikov gépkarabélyból leadott sorozatlövésekkel négy embert megölt a brüsszeli zsidó múzeum előterében.

Nemus, aki algériai származású francia állampolgár, beismerte tettét, de tiltakozott Belgiumba történő kiadatása ellen. A francia törvények szerint francia állampolgár nem adható ki akarata ellenére más országnak, így minden bizonnyal francia bíróság elé állítják. A gyanúsítottat, akit pénteken Marseilles-ben tartóztattak le, azóta egy párizsi törvényszékre szállították. Előzetes letartóztatását az igazságügyi eljárás végéig meghosszabbítják, ami ebben az országban ritka: négy napon túl csak a közösségre veszélyes bűnözők esetében hosszabbítanak. 

A Le Nouvelle Observateur francia hetilap értesülése szerint a német titkosszolgálat már március 18-án figyelmeztetést juttatott el a francia belbiztonsági hatóságoknak, miszerint Nemus német területre érkezett és tevékenyesége veszélyes lehet, a franciák azonban a helyi muzulmán szélsőségesek körében ugyancsak aktív nagybátyjára "álltak rá". 

A francia belügyminisztérium cáfolta a lap értesülését. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése