Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. június 24., kedd

Horogra került Báruch Mizráchi rendőrtiszt gyilkosa

Hétfőn engedélyezték a közlést: egy hónappal ezelőtt elfogták egy halálos végű lövöldözéses terrorakció elkövetőit.

Április 14-én, Pészách előestéjén, a koraesti órákban gépfegyveres terrortámadás ért egy gépkocsit, amely a 35. sz. műúton Modiinból Hebron felé tartott. A támadásra a Hebrontól nyugatra fekvő Tarkumijja átkelőpontnál, Idna palesztin város közelében került sor.

A támadás következtében az autót vezető 47 éves Baruch Mizrachi rendőr főkapitány életét vesztette, mellette utazó, állapotos felesége közepes sérülésüket szenvedett. Egyik kilencéves gyermekük, aki a hátsó ülésen utazott, könnyebben megsebesült.

Az áldozat öt gyermek apja volt, a legidősebb 13, a legfiatalabb 3 éves.

A Mizrachi család a Hebron mellett épült Kirját Árbá városba készült, hogy ott vegyenek részt a Széder-esten.

A tettesnek sikerült elmenekülnie. A Sin-Bét kitartó nyomozással, hat héttel az elkövetés után vette őrizetbe a merénylet végrehajtóját, Ziad Auad 42 éves palesztint és 18 éves fiát, aki segédkezett a terrorakció előkészítésében és a helyszínről történő elmenekülésben. Mindketten a Hamasz aktivistái voltak, a merénylet helyszíne közelében fekvő Idna város lakosai. Bizonyítékul a gyilkosság elkövetéséhez használt Kalasnyikov gépkarabély is a hatóságok kezébe került.

Ziad Auad 1999-ben kezdte meg életfogytiglani büntetése letöltését (ami Izraelben 27 évet jelent) egy palesztin arab kivégzéséért, akit a Hamasz Izraellel való együttműködéssel vádolt. Ennek azonban felét sem töltötte le, mert már 2011. októberében szabadult a 2006-ban elrabolt Gilád Salit tizedes kiszabadításáért kötött fogolycsere keretében.  

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök kedden bejelentette, hogy a terrorista házát lerombolják.

A szabadon engedett és a gyilkoláshoz visszatért terroristák akut problémája heves vitákat keltett országszerte. Mind a politikusok, mind az átlagpolgárok többsége helyteleníti a terrorszervezetekkel kötött alkukat, közveszélyes, gyilkos terroristák szabadon engedését elrabolt katonák vagy polgárok szabadságáért cserébe. A fenti ugyanis korántsem az első eset, hogy szabadságukat visszanyert terroristák újabb halált okozó akcióban vesznek részt.

A meggyilkolt rendőrtiszt özvegye követelte halálbüntetés kiszabását halált okozó terrorcselekmények elkövetőire. Izraelben egyetlen esetben szabtak ki és hajtottak végre halálbüntetést, éspedig Adolf Eichmann ellen, 1962-ben.

Auadék elfogása nincs kapcsolatban a három jesiva-növendék utáni kutatással. ◙ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése