Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. január 22., péntek

Hebroni háború: a telepesek elfoglalták, a palesztinok kővel dobálták, a biztonsági erők kiürítették

HEBRON, "HADASSZA-HÁZ" A RÉGI ZSIDÓ NEGYEDBEN

Nagyjából ezekkel a szavakkal lehetne összefoglalni a Hebron központjában az utóbbi 24 órában történteket.

Csütörtökön néhány tucat zsidó telepes családostól beköltözött két, korábban arabok által lakott házba, amelyeket állításuk szerint az utóbbi napokban megvásároltak.

Mindkettő a Pátriárkák sírjaként is ismert Máchpélá szenthely közelében található.

A beköltözést palesztin-arab tömegek dühödt ordításokkal és kődobálásokkal igyekeztek megakadályozni.

Pénteken reggel a biztonsági erők megjelentek a vitás házakban és eltávolították a beköltözött családokat. A beavatkozást azzal indokolták, hogy a beköltözés csak a megfelelő igazságügyi rendezést követően tekinthető törvényesnek.

A telepesek felmutattak vásárlást igazoló dokumentumokat, ennek ellenére a hatóságok a kiköltöztetést végrehajtották.

Hebron, amelyet a zsidóság az Atyák Városának nevez, a tavaly szeptemberben kirobbantott “Késes intifáda” központja: a legtöbb terrorakció a Jeruzsálemtől délre fekvő hebroni hegyekből indul ki.

A közel 200 ezer arab által lakott városban alig néhány száz zsidó él elszigetelt és katonák által őrzött épülettömbökben, amelyekben az 1929-ben arabok által végrehajtott “hebroni vérengzés” előtt évszázadokig éltek zsidók.

Az arab többségű város közvetlen közelében, attól keletre fekszik a modern, nyolcezer lakosú, teljesen zsidó Kirját Árbá, amely ugyancsak számos palesztin arab terrorakció színhelye volt. 

MOSE LÖWINGER RABBI NEJÉVEL A HEBRONI ÓVÁROSBAN. A RABBI KIRJÁT ÁRBÁ VÁROS EGYIK ALAPÍTÓJA VOLT 1971-BEN.

Zeév Elkin befogadásügyi miniszter (Likud) és Járiv Levin idegenforgalmi miniszter (ugyancsak Likud) a telepesek mellett foglalt állást és mindketten tiltakozásuknak adtak hangot, amiért a karhatalom nem a zsidó visszatelepülőknek nyújt segítséget.

Becálél Smotrich, a jobboldali Bájit Jehudi (Zsidó otthon) párt képviselője Twitter-bejegyzésében kilátásba helyezte, hogy amennyiben a telepeseknek nem engedélyezik a vitatott épületekbe történő visszaköltözést, a Kneszetben nem fog a Likud-koalícióval szavazni. 

1 megjegyzés: