Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. január 15., péntek

Láthatáron: hétfőtől Egged-sztrájk


Az Egged autóbusz-társaság buszsofőrjei hétfőtől országos munkabeszüntetést helyeztek kilátásba, amennyiben a vezetőség nem teljesíti bérkövetelésüket.

Az alkalmazottak sérelmezik a vezetőség egyoldalú döntéseit és azt, hogy az állandó figyelmet, felkészültséget és felelősséget követelő munkájukat átlagban 32-33 sékeles órabérrel honorálják.

A vezetőség arra kérte az alkalmazottakat, hogy „fölösleges sztrájkkal” ne bénítsák meg az ország tömegközlekedését, és ígéretet tettek rá, hogy a folyamatban lévő tárgyalások révén garantálják a bérek megfelelő szinten tartását.

A Hisztradrut, Izrael központi szakszervezete támogatja a követelést: az Egged sofőrei dolgoznak ma a legalacsonyabb bérért  a tömegközkekedésben.

Az Egged munkástanácsa azzal indokolta a tervezett sztrájk hétfői kezdetét, hogy vasárnap, amely Izraelben a hét kezdete, a legnagyobb a forgalom és a terhelés, mind a munkába igyekvők, mind pedig a bázisukra a hétvégi szabadságukról visszatérő katonák tömegei miatt.

A 83 éve működő Egged autóbusz-társaság számos kisebb-nagyobb magántársasággal kénytelen versenyezni, ami belső feszültségeket okoz a nagyvállalat ár- és bérpolitikájában. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése