Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. január 1., péntek

Lövöldözés a Dizengoffon ♦ Két halott, hat sebesült egy tel avivi pubban ♦ A tettes elmenekült ♦ Korán az elhagyott hátizsákban ♦ Vasárnap estig nem sikerült megtalálni a 31 éves izraeli arab gyanúsítottat


Rosszul kezdődik a 2016. év: pénteken délután három órakor egy izraeli arab férfi tüzet nyitott a tel-avivi Dizengoff és Gordon utcák sarkán lévő "Szimtá" pub vendégeire. A pubban születésnapi ünnepséget tartottak.

Egy, a közelben eldobott hátizsákban egy Korán-példányt találtak. A környék zártláncú televíziós kameráin egy férfi látható, amelynek alapján a rendőrség a 31 éves, büntetett előéletű Nashat Melhem izraeli arabra gyanakszik, aki Arara arab faluban lakik, és a múltban több éves börtönbüntetést töltött mind biztonsági, mind köztörvényes okokból.



A gyanúsított apja az eset hallatán fiára gyanakodott, aki eltűnt otthonról és magával vitte a biztonsági őrként dolgozó apa engedéllyel tartott fegyverét. Az apa jelentést tett a rendőrségen és elmondta, hogy gyerekeit soha nem nevelte az állam ellen.

Saját családtagjai szerint az elkövető nem beszámítható. 

A péntek délutáni video-felvételeken jól látható, amint a szemüveges férfi a környéken csavarog egy bevásárló szatyorral, amelyből a pub elé érve elővette a fegyvert és válogatás nélkül tüzelt a bent lévőkre. 

Vasárnap este még folyik a kutatás utána.

A terrorakciónak két halottja és hat sebesültje van, az egyik halott, Alon Bakal (26) a pub tulajdonosa. A másik áldozat Simon Ruimi (30), Ofakim város lakosa. 

Két sebesült állapota súlyos. 

Pénteken egy egyetemi hallgató gazdátlan mobiltelefont talált Ramat Avivban, a Tel Avivtól északra fekvő egyetemi városban. A telefonra arab nyelvű hívások érkeztek, és a memóriájában arab címek voltak, amelyeknek vizsgálatakor kiderült, hogy a telefon a gyanúsított tulajdona. 

Péntek este egy súlyosan sebesült taxisofőrt találtak Tel Aviv északi részében, aki a kórházban belehalt sérüléseibe. A taxis Ayman Shaaban 41 éves izraeli arab Loddról. 

Vasárnap valószínűsítik, hogy kapcsolat áll fenn a két eset között, vagyis a taxisofőr is Melhem feltételezett áldozata. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése