Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. január 11., hétfő

Jeruzsálemben leégett a szélsőbaloldali, palesztinbarát Böcelem szervezet irodája ♦ Kivizsgálás folyamatban ♦ Arab képviselők a kormányt vádolják gyújtogatással


Vasárnap este a jeruzsálemi Mekor Chájim negyedben tűz ütött ki a Böcelem (B’Tzelem, בצלם) szervezet irodájáinak otthont ad épületben.

Az első emeleten lévő irodákban súlyos kár keletkezett. A tűzoltók órákon át küzdöttek a lángok megfékezésével, míg egy, a negyedik emeleten ragadt embert sikerült kimenteniük, aki könnyű füstmérgezést szenvedett.

A rendészeti vizsgálat hétfőn kiderítette, hogy a tüzet rövidzárlat okozta.

Eleinte a szándékos gyújtogatás eshetőségét sem zárták ki, ám a radikális baloldali szervezet hívei, de különösképpen az izraeli arabság szószólói haladéktalanul gyújtogatással vádolták – a Netanjáhu kormányt.

A környék lakói újságíróknak elmondták: a Böcelem szervezet a napokban levette a névtábláját és eltávolította a postafiókját az épület bejáratáról, az irodából sok papírneműt a szemközti kukába dobtak. A lakók gyanítják, hogy mindez egy gyújtogatásos provokáció előkészítése volt.

A környék zömmel hagyománykövető zsidó lakói igencsak ellenszenvvel viseltetnek a magát emberjogi szervezetként megnevező “Böcelem” iránt, és úgy vélik, hogy a szervezet élen jár Izrael rossz hírének keltésében, a hadsereg és a katonák lejáratásában.

Az emberi jogi szervezet védelmébe vette a Palesztin Autonómiát, amikor megkínzott és kivégzett olyan palesztin arabokat, akik földet adtak el zsidóknak.


Egy hasonló szervezet zsidó aktivistáját, bizonyos  Ezra Nawit rendőrségi nyomozásra rendelték be, miután palesztinok nevét kiadta az Autonómia hatóságainak, ezzel halálos veszélynek téve ki őket. 


"Az okozott kár természetesen nem akadályoz meg minket abban, hogy tevékenységünket folytassuk, továbbra is dokumentáljuk a megszállás igazságtalanságait" – nyilatkozott a szervezet egyik aktivistája. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése