Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. január 26., kedd

Izraeli stratégiai elemzés: az idén nem lesz háború

AZ ÁMÁN, A KATONAI HÍRSZERZÉS LOGÓJA. 
AZ ALÁBBI TANULMÁNY A JEDIOT AHRONOTBAN JELENT MEG

Az ország biztonsági helyzete súlyosbodik, a határon túli konfliktusok bonyolódnak, és már a közeljövőre sem lehet jóslatokba bocsátkozni.

Ennek ellenére a Cáhál, az Izraeli Hadsereg stratégiai elemzői úgy vélik, hogy az előttünk álló polgári évben nem kell súlyos, határokon átívelő háborús helyzettel számolni.

Ezzel együtt fel kell készülni helyi összecsapások lehetőségére, amelyek idővel általános konfliktussá szélesedhetnek.

A stratégiai szakemberek felmérése szerint a jövő háborúja rakétaháború lesz. A stratégák attól tartanak, hogy az újabb „forduló” minden eddiginél nehezebb lesz, amiben a libanoni területről támadó Hezbollah hatalmas rakéta- és robbanófej-arzenálja játssza a főszerepet.

A  legnagyobb veszélyt annak a lehetősége jelenti, hogy több nagyteljesítményű rakétával határozatlan ideig meg lehet bénítani a loddi Ben Gurion repülőtér forgalmát és a nagyvárosokat is érhetik találatok.

A katonai elhárításnak tudomása van róla, hogy a siita terrorszervezet már évek óta épít földalatti rakétasilókat Libanonban, nem egyet sűrűn lakott lakónegyedekben.

Izrael számára előnyt jelent a nagyhatalmak és Irán között tavaly létrejött nukleáris alku, amelynek keretében Irán drámai mértékben csökkentette dúsított urán-tartalékait és a dúsító centrifugák számát.

A palesztin kérdés analízise szerint a 81. évében járó Abu Mazent nem fogja követni erős utód, ami azzal a veszéllyel jár, hogy belátható időn belül a Hamasz lesz a domináns erő Ramallában, tehát a Gázai-övezet után a Palesztin Autonómia nyugati parti területén is. 

2 megjegyzés:

  1. Akkor csak azt nem értem, hogy ha Izraelnek elönyt jelent a nagyhatalmak és Irán között létrejött nukleáris alku, akkor miért marasztalta el a világ józanabbik része ezt az atomalkut ???

    VálaszTörlés
  2. ... átláthatatlan K-keleti állapotok .

    VálaszTörlés