Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. július 2., szombat

Szomorú kiddus

A MARK-HÁZASPÁR. 
CHAVA ÉS LÁNYUK, TEHILÁ TÚL VANNAK AZ ÉLETVESZÉLYEN.

Túl vagyunk (Izraelben legalábbis) a Szombaton, túl a péntek esti és a szombat déli kidduson (a Szombatnap megszentelése), túl a Szombatot a hétköznapokat elválasztó Hávdálán is.

Izraelben százezrek tisztelik a zsidó hagyományt, otthonokban, zsinagógákban, mosávokban, kibucokban.

De aligha akad egyetlen ember köztünk, aki a borra mondott áldás közben ne gondolt volna Hebronra, az álmában, saját ágyában meggyilkolt 13 éves kislányra és szüleire, testvéreire, és a tíz gyerekre, akiktől az apját vette el Ámálék utóda.

Szeretjük, vagy nem: háborúban állunk egy másik néppel, amely itt él, velünk, és szánt szándékkal ki akar bennünket üldözni ebből az országból, aki tulajdonjogot formál erre az országra, holott zömmel csak a huszadik században jöttek ide Szíriából – a betelepülő zsidók révén kínálkozó munka-lehetőségekre.

A kormány és a hadsereg dolga (lenne), hogy tekintet nélkül bármi másra, vaskézzel törje le a terrort, terrorizálja az életünkre törőket, bevonva ebbe az arabság nem kis hányadát, amely velünk akar élni, velünk együtt képzeli el a jövőjét. ◙

1 megjegyzés:

  1. Igen, Izrael polgárai ki vannak téve a palesztin s a chámász terror cselekményeire, de, sajnos az izrali kormány egy gyenge, tehetlen, emberekből áll, akik csak a magán érdekeiket védik s nem törödnek, hogy a mostani terror cselekedeket megállitsa!!!

    VálaszTörlés