2018. május 15., kedd

A jeruzsálemi USA-nagykövetséget felavatták, a gázai határon negyvenezer palesztin-arab őrjöngő rohama a határkerítés ellen • Estig 59 halott, 1200 sebesült palesztin oldalon • Folyt köv? •A háborút nem nyerhetik meg, de a közhangulatot igenHétfőn délután Jeruzsálemben lezajlott az USA ideiglenes nagykövetségének ünnepélyes felavatása az eddigi konzulátus épületében. Reuven Rivlin államelnök, Binjámin Netanjáhu miniszterelnök, David Friedman, az USA izraeli nagykövete és mintegy 800 izraeli és amerikai meghívott jelenlétében hangzottak el a beszédek.

Donald  Trump elnök Washingtonban felvett videó-felvételen köszöntötte az eseményt és a megjelenteket.

Az ünnepségbe azonban már a kezdetén komoly gikszer csúszott. Egy rabbi és egy pap mondott áldást az eseményre. A pap, Robert Jeffress dallasi baptista prédikátor, akit Trump elnök lelki tanácsadójaként tartanak számon, korábban kijelentette: a zsidók a pokolba mennek. („Jews are headed to hell”) Minket persze az sem vígasztal, hogy a muszlimokról és a mormonokról is hasonló a véleménye…

Az újonnan felavatott nagykövetség közelében néhány tucatnyi arab tüntetett. Amikor a demonstráció erőszakossá fajult, a rendőrség közbelépett és 14 személyt letartóztatott.

A Gázai-övezet és Izrael határán a reggeli óráktól koraestig folyt a palesztin-arab tömegek véres zavargása. Minden eddiginél nagyobb, 40 ezres tömeg dobált köveket és Molotov-koktélokat (meggyújtott benzines palackokat), eresztett égő sárkányokat és többen éles tűzfegyverből lövöldöztek a határt védő katonáinkra. 

Egy háromtagú csoport robbanótöltetet próbált elhelyezni a kerítésnél, azzal a céllal, hogy a felrobbantott kerítésen a tömeg áttóduljon az izraeli oldalra. A csoport mindhárom tagját  a határőrök lelőtték. Estig a palesztinok 59 halottat és 1200 sérültet jelentettek; zömmel a könnyfakasztó gázoktól.

Este hat óra körül a demonstrációt láthatóan központilag leállították. A határőrök korábban is megfigyelték, hogy a főkolomposok a határövezet több, egymástól távoli pontján egyszerre indították támadásra a tömegeiket, bizonyára mobiltelefonon kapott utasításra.

A "Visszatérés-menet" valószínűleg kedden is folytatódik. A következő péntek sem ígér nyugalmat: a Rámádán hó első péntekje máskor is feszültségeket hordozott.

A Palesztin Autonómia a nemzetközi szervezetekhez és a közvéleményhez fordult, hogy „állítsák le az izraeli tömegmészárlást”. A cél a harmadik világ, és a nyugati közvélemény egy részének a manipulálása, a figyelem elterelése Izrael diplomáciai sikereiről, kulturális és technológiai fölényéről és a maguk szánalmas elmaradottságáról.

1 megjegyzés:

  1. "Recep Tayyip Erdogan az isztambuli eseményen hozzátette: semmi különbség nincs a zsidókat 75 évvel ezelőtt Európában ért üldöztetés és aközött, amelynek a Gázai övezetben a palesztinokat teszik ki. Izraelnek felelnie kell tetteiért, a nemzetközi igazságszolgáltatás előtt "feltétlenül meg kell fizetnie."

    Csak így tovább Izrael!
    A saját pusztulásotokat vetítitek előre!

    VálaszTörlés