Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. május 14., hétfő

Jeruzsálem: USA nagykövetség-avatás • Gáza: tömeges, erőszakos rendbontás várható • Izrael: elsőfokú készültség



Május 14-én, az Állam kikiáltásának a Gergely-naptár szerinti 70. évfordulóján két eseményre készülünk. 

Az egyik ünnepi: az Amerikai Egyesült Államok átköltözteti nagykövetségét Tel Avivból Jeruzsálembe. A hivatalosan felavató ünnepség délután 16 órakor veszi kezdetét az Arnona negyedben. A főváros számos pontján útlezárásokra kell számítani.

A másik esemény kritikus. Ezen a napon tartja a palesztin lakosség a "Nakba", vagyis a "Katasztrófa" napját, amelyen a zsidó állam létesülése által saját – soha nem létezett – országuk, Palesztina elvesztését gyászolják.

A Gázai övezetből tömeges rendbontás várható. Az övezetet uraló Hamasz bejelentette: nem fogja vissza azokat az ezreket vagy tízezreket, akik egy "Visszatérési menet" során több helyen megkísérlik majd áttörni a biztonsági kerítést. A Légierő röpcédulákat szórt az övezet városaira, amelyben arra kérte fel az lakosságot, hogy ne legyen a Hamasz ágyútölteléke, és ne közelítse meg a határkerítést.

A hadsereg és a rendőrség úgy Jeruzsálemben, mind a Gázai-övezet határán elsőfokú készültségben van és felkészült arra is, hogy az erőszakos "Nakba"-demonstrációk Júdea és Somron palesztin-arab településeire, valamint Jeruzsálem arab-lakta negyedeire is átterjednek. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése