Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. május 22., kedd

Gyengéd célzás Iránnak ✲ Az Izraeli Légierő vetette be első ízben az amerikai F35-ös vadászgépeket katonai célpontok ellen ✲ „Az egész Közel-Keletet berepüljük”



Izrael az első ország, amelynek légiereje amerikai F-35 tipusú „lopakodó” vadászgépet vetett be katonai célpontok ellen.

"Az F-35i-vel az egész Közel-Keletet berepüljük. Két különböző helyszínen, két célpont ellen már bevetettük" – közölte Amikam Norkin vezérőrnagy, az Izraeli Légierő parancsnoka húsz külföldi légierő-parancsnok előtt. Bejelentését egy fotóval illusztrálta, amelyen egy Beirut felett szálló F35i tipusú vadászgép látható (képünk).

Az amerikai Lockheed Martin Corp. által gyártott F35 tipusú gépeket ideérkezésük után izraeli fedélzeti komputerekkel és a programokat végrehajtó elektronikával látják el, amelyeket az itteni speciális igények figyelembe vételével fejlesztettek ki. Az USA légiereje után Izrael az első ország, amely ebből az újonnan fejlesztett géptipusból kapott. Az F35i (az “i” Izraelt jelzi), “Adir” (óriási) tipusnevű gép elvileg légvédelmi rakétákkal védett területen is bevethető.
Norkin hallgatósága előtt azt is elárulta, hogy a közelmúltban szíriai célpontok ellen indított légitámadások során a szíriai légvédelem több, mint 100 rakétát lőtt ki a támadó izraeli gépekre. Ezekután az Izraeli Légierő megsemmisítette a szíriai légvédelem majdnem minden rakétaütegét. ◙

FORRÁS: Reuters; Israel hayom; a Légierő (IAF) internetes portálja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése