Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. május 29., kedd

Nem robbant a gázai drón • Rakéták, géppuskatűz Szdérotra • Erdőket, szántóföldeket perzselnek fel a gázai „repülő sárkányok” • Netanjáhu Berlinben, Párizsban, Lieberman Moszkvában tárgyal az iráni nyomulásról • Szára Netanjáhu bíróság előtt?


 Minden eddiginél súlyosabb eszkaláció: hétfőn Gázából robbanótöltettel ellátott drónt indítottak izraeli célpont felé. A távirányított légijármű azonban a határ izraeli oldalán földet ért, a töltet nem robbant fel.
► Kedden kora reggel 28 aknagránátot lőttek izraeli területre a Gázai-övezetből. Egyikük egy óvoda udvarán robbant, ahol a korai órában még nem voltak gyerekek. Megszólaltak a légvédelmi szirénák a Gázai-övezettel határos településeken. 
► Hétfő este géppuskatűz alá vették Szdérot városnak az övezettel határos házait. Károk keleteztek, személyi sérülés nem történt.
► Az izraeli Légierő kedden reggel megtorló támadásokat intézett a Hamasz katonai létesítményei ellen.
► Az utóbbi hetekben több tízmillió sékeles anyagi és ennél is súlyosabb eszmei károkat okoztak a Gázai-övezetből Izrael felé égő anyaggal feleresztett sárkányok. Egy természeti park leégett, az abban élő állatok zöme elpusztult. A környékbeli kibucok és mosávok termései nagyrészt a lángok martalékaivá váltak.
► Binjámin Netanjáhu miniszterelnök hétfőtől háromnapos látogatást tesz Párizsban és Berlinben, Avigdor Lieberman külügyminiszter pedig a napokban Moszkvába utazik, hogy az ottani vezetőkkel tárgyaljanak az iráni haderő szíriai jelenlétéről. Netanjáhu bejelentette: Izrael nem csak a határa közelében, de egyáltalán Szíria területén sem tűri el Irán katonai jelenlétét.
► Libanoni jelentések szerint a napokban egy szíriai támaszpontról felszállt SZU34-es tipusú orosz bombázó visszafordulásra kényszerített két izraeli vadászgépet, amelyek egy szíriai katonai repülőtér felé tartottak. A jelentést Izrael nem cáfolta és nem erősítette meg.
► Per indulhat Szárá Netanjáhu, a miniszterelnök felesége ellen, közvagyonból történt pazarló költekezés gyanújával.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése