Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. május 29., kedd

Háborús helyzet délen • Rakéták tucatjai Gázából • A Légierő támad, a Vaskupola a helyzet magaslatán


A LÉGIERŐ A HAMASZ ÉS AZ ISZLÁM DZSIHÁD BÁZISAIT TÁMADTA GÁZAVÁROSBAN

Kedden délután folytatódtak a reggel 7 órakor elkezdett rakétatámadások a Gázai-övezetből izraeli települések ellen. Összesen mintegy 70 rakétát és aknagránátot lőttek ki, amelyekkel a határtól távolabbi Ofakim várost is elérték.

Az Izraeli Rádió és a televízió "forró vonala" helyszíni beszámolókat közvetített. Összesen 2 izraeli polgári és 3 katonai sebesült volt; utóbbiak aknagránát-repeszektől.

A Vaskupola rakétaelhárító rendszer egyre eredményesebben birkózik meg a közelről kilőtt rakétákkal és aknagránátokkal – a rendszert ugyanis néhány kilométerestől néhányszor tíz kilométeres támadás hárításra tervezték, míg Szdérot városa és néhány déli kibuc mindössze néhány száz méternyire fekszik a Gázai-övezet határától. E körzet lakosságát felkérik, hogy ne távolodjanak el 15 másodpercnyi távolságra az óvóhelyektől, illetve a rakétavédelemre megerősített építésű "védett szobától" (cheder mugán). 

A Légierő folyamatosan támadta a Hamasz és az Iszlám Dzsihád bázisait, fegyverraktárait, gyakorlótereit. Estig több, mint harminc stratégiai célpontot semmisítettek meg, köztük az eddigi legnagyobb, támadási célt szolgáló alagutat, amely a Gázai-övezet, Egyiptom és Izrael hármas határa alatt vezetett izraeli területre.


A kormány a közeli napokban dönt a további lépésekről, amelyek egyike lehet a Gázai-övezet katonai megszállása, amelyre legutóbb 2014. júliusában, a Szilárd sziklaszirt (Cuk éjtán) hadművelet során került sor. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése