Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. március 19., csütörtök

A miniszterelnök újabb felszólítása: az otthon-tartózkodás már nem ajánlat, hanem előírás • Az első koronavírus-halott Izraelben: a 88 éves nagybeteg, magyarországi Vészkorszak-túlélő, Árje Even ז"ל • Fertőzöttek száma szombaton 883


Binjámin Netanjáhu miniszterelnök csütörtök este negyed tízkor huszonnégy órán belül másodszor fordult felhívással Izrael lakosságához.

A kialakult vészhelyzet ismertetése és a koronavírus-járvány elleni küzdelem élvonalában dolgozó gyógyító személyzet dícsérete után rátért üzenete lényegére: a lakosság otthoni karanténba vonulása immár nem "ajánlás" (hámlácá - המלצה), hanem kötelező jellegű "előírás" (hánhájá - הנחיה). 

A szigorított előírások egyelőre egy hétig maradnak érvényben.

A gyalogos és a közúti közlekedés korlátozását a közeli napoktól kezdve a rendőrség fogja betartatni, eddig nem részletezett büntetések kiszabásával. A közúti közlekedés csak a biztonsági és rendfenntartó erőknek, az egészségügyi szerveknek és a létfontosságú munkahelyekre igyekvő alkalmazottaknak lesz engedélyezve. 

Netanjáhu beszámolt a nehézségekről a vírus-felismerő berendezések és lélegeztetőgépek beszerzésével kapcsolatban.

Ezután is várják a nagyközönséget az orvosi rendelők, a gyógyszertárak és az élelmiszerboltok. Az élelmiszerek hazaszállítása továbbra is működik, de csak a kapuig, nem a lakásajtóig. 

Az újságok továbbra is megjelennek.

Az egymástól tartott legalább kétméteres távolság betartása kötelező. Együttes sporttevékenység legfeljebb öt személy számára megengedett.

Rövid sétákat tehetünk lakóhelyünk közvetlen környékén, a kutyasétáltatást is megengedik korlátozott távolságban. 

Tilos a parkok, a tengerpart látogatása. A zsinagógák, az oktatási intézmények, a szórakoztató egységek, az éttermek, kávézók, az edzőtermek, sőt, a lottózók, a közkönyvtárak is zárva tartanak.  

Jövő héttől naponta 3000 személyt lesznek képesek megvizsgálni, amely számot a közeljövőben 5000-re, majd még többre terveznek emelni – ami által viszont sokszorosára emelkedhet a felfedezett fertőzöttek száma.

Szombaton Izraelben 883 személyt tartottak nyilván COVID-19 vírusfertőzéssel. Egy 88 éves férfi, aki már korábban súlyos betegségekben szenvedett, pénteken este a jeruzsálemi Sááréj Cedek kórházban belehalt a fertőzésbe. A férfi, Árje Even sajtójelentések szerint Magyarországról alijázott Vészkorszak-tőlélő volt. 15 beteg állapota nagyon súlyos. Eddig 14 beteg gyógyult meg. 

A Palesztin Autonómia területén – Júdeában és Somronban – 52 fertőzöttet jelentettek; a Gázai-övezetben egyet sem.

A tömegközlekedés korlátozása: hétközben este 8-kor indulnak az utolsó vasúti szerelvények a végállomásokról, és a legtöbb buszjárat is; az elsők reggel 5-kor. 

Jövő héttől további értesítésig óránként indulnak szerelvények a végállomásokról.

Hétvégén – csütörtök estétől vasárnap reggelig –  szünetel a vasúti közlekedés. 

A hadsereg készültségben marad. A katonaorvosok részt vesznek a polgári gyógyításban. Egészségügyi katonalányokat magányos, idős emberek segítésére küldhetnek. A szolgálatban nélkülözhető katonák és katonalányok otthon maradnak, 


Egyes egységeket arra képeznek ki, hogy a járvány súlyosbodása esetén segítsenek a rendőrségnek a kijárási tilalom betartatásában, a közúti- és a gyalogosforgalom korlátozásában. ◙

Források: 
• KAN Kol Jiszráél rádió hírei és hírportálja
• ynet, a Jediot Áhronot hírportálja
• Walla!News hírportál
• jpost.com, a Jerusalem Post hírportálja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése