Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. március 14., szombat

Szombati vésztanács: leállítják a gazdaságot? • Népi karantén a láthatáron • Kormányzati tisztviselők: leállás egyik percről a másikra országos pánikot kelt • 193 fertőzött Izraelben, 38 az Autonómiában



A koronavírus terjedése által okozott kérdésekre adandó gyors választ kereste a szokatlan, szombatnapon tartott kormányülés.


A tárgyalás középpontjában a gazdaság sürgős, minél teljesebb redukálása állt.



A legszélsőségesebb forgatókönyvet az Egészségügyi Minisztérium javasolta:  bezárná a legtöbb vállalatot és munkahelyet az életfontosságú szolgáltatások kivételével, a szükséges minimumra csökkentené a tömegközlekedést, sőt, a polgárok utcai közlekedését is.



Netanjáhu miniszterelnök szombat este kilenc órakor fogja bejelenteni az eleinte tervezettnél jóval kevésbé szigorú intézkedéseket. A kormánytisztviselők úgy vélik, hogy az efféle intézkedések egyik percről a másikra történő bevezetése országos pánikhoz vezetne.



Újabb intézkedésig bezárnak a bevásárló központok (kenjonim), az éttermek, a kávéházak, a rendezvény-termek, ugyanakkor élhetnek a házhoz szállítás szolgáltatásával.


Az óvódákat is bezárják.


Javasolják kétméteres távolság tartását az emberek között.


A szigorításokat öt hétre tervezik.

Izrael kormánya felhívja az ország népét, hogy a boltok, szupermarketek nyitva maradnak. Ne rohanják meg az üzleteket, ne vásároljanak szükségtelen árucikkeket: az államnak bőséges tartalékai vannak, az áru-kiszállítás a szükséges ütemben folytatódik!

A koronavírussal kezelt polgárok száma szombaton elérte a 193-at, közülük kettő állapota súlyos. Halálos végű megbetegedés mindeddig nem volt.


A Palesztin Autonómiából 38 vírussal kezelt beteget jelentettek. ◙


Forrás: a KAN Reset Bét rádió hírei és internetes hírportálja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése