Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. március 21., szombat

Az első koronavírus-halott Izraelben: 88 éves magyarországi Vészkorszak-túlélő • Fertőzöttek száma vasárnap reggel 945 • Tel Aviv: tesznek a kormány előírására • További szigorítás valószínű

ÁRJE EVEN ז"ל

Pénteken este a jeruzsálemi Sááréj Cedek kórházban elhunyt  a koronavírus-világjárvány első izraeli áldozata.

Árje Even 88 éves volt. A kórházba már súlyos betegen került. Vészkorszak-túlélőként egyedül alijázott Magyarországról 1949-ben. 

Izraelben vasárnap reggel 945 koronavírus-fertőzöttet tartanak számon. Vasárnaptól az eddigi 2200 helyett 3000 személyt tudnak tesztelni naponta, néhány hét múlva ennél is többet, ám, mint mindenütt a Földkerekségen, nálunk is hiány mutatkozik szükséges segédeszközökben.

Az ideális teszt-vizsgálatok száma húsz-harmincezer lenne naponta.

És amennyivel több potenciális vírushordozót világítanak át – idősek, krónikus légzőszervi betegek stb. – annyival emelkedik a diagnosztizált betegek száma: a valós szám több ezer is lehet.

A miniszterelnök drámai felhívása kötelező otthon-tartózkodásra egyes helyeken süket fülekre talált. Tel Avivban tömegek keresték fel a parkokat, a tengerparton is sokan voltak. A nagyváros utcáin közel annyian járkáltak, mint egy átlagos szombatnapon.

Hogy az emberről-emberre történő cseppfertőzés akadályozása hatékony legyen, a kormány már a közeljövőben súlyos, az eddiginél szigorúbb rendelkezéseket lesz kénytelen hozni, hogy elkerülje az olaszországihoz hasonló nemzeti katasztrófát – hiszen annak is a lakosság fegyelmezetlensége volt a fő okozója.

A hadsereg készültségben van. A katonaorvosok részt vesznek a polgári gyógyításban. Egészségügyi katonalányokat magányos, idős emberek segítésére küldhetnek. Egyes egységeket arra képeznek ki, hogy a járvány súlyosbodása esetén segítsenek a rendőrségnek a kijárási tilalom betartatásában, a közúti- és a gyalogosforgalom ellenőrzésében. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése