Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. március 24., kedd

Korlátozzák a polgárok mozgási szabadságát • Leáll a tömegközlekedés • Az előírások betartását hatóságilag ellenőrzik • Keddig 1930 koronavírus-fertőzött, három halott

KORONAVÍRUS-TESZT: IZRAELBEN EDDIG 5000 SZEMÉLY NAPONTA

A kormány rövid időn belül jóváhagyja a rendeleteket, amelyek lehetővé teszik a teljes lakosság, vagy csak az idősebbek mozgásának korlátozását, otthonának elhagyását, kivéve a létfontosságú munkahelyekre és az onnan történő utazást. Az élelmiszer-üzletek, a gyógyszertárak és az orvosi rendelők nyitva tartanak.

Egy-egy rövid séta a lakóhely közvetlen közelében, legfeljebb 50 méteres távolságig megengedett lesz, ugyanígy a kutyasétáltatás is.

Az új rendeletek lehetővé teszik, hogy a rendőrség ellenőrizze a lakosság mozgását otthonán kívül.

A tömegközlekedést szerdán vagy csütörtökön valószínűleg leállítják. A taxik ettől fogva csak egy utast szállíthatnak.

A miniszterelnöki hivatalban szenvedélyes vita zajlik az egészségügyminisztérium és a pénzügyminisztérium álláspontja között.

Az egészségügyminisztérium követeli a teljes kijárási tilalom bevezetését legalább egy hetes időtartamra. A pénzügyminisztérium ellenzi az üzleti vállalkozások teljes bezárását, tartva attól, hogy ez olyan károkat okozhat az államnak, amelyet az csak sokára és nehezen lesz képes kiheverni.
Ezen a héten már ötezer, a jövő héten még több potenciális vírushordozót fognak tudni megvizsgálni, főként az idősebb korosztályból és a krónikus betegek körében. Keddig 1930 fertőzöttet tartottak nyilván, közülük 31 súlyos állapotban, lélegeztető gépen. A keddi napon két további koronavírus-fertőzött hunyt el, ezzel háromra emelve a COVID-19 vírusjárvány halott áldozatainak a számát Izraelben.

Ahogy növekszik a naponta vizsgálható személyek száma, úgy fog növekedni a diagnosztizált vírushordozók száma is, ami szakértők szerint elérheti akár a tízezret is.


Hogy a kórházak ne alakuljanak át járványgócokká, egyre több, a turizmus leállása miatt üres szállodát alakítanak át járványkezelő központokká. ◙

Források: 
• KAN Kol Jiszráél rádió hírei és hírportálja
• ynet, a Jediot Áhronot hírportálja
• Walla!News hírportál
• jpost.com, a Jerusalem Post hírportálja

1 megjegyzés:

  1. Itt Aradon(Izrael) a Yehuda utca 58 mögötti kis téren esténként több mint húsz Haredi férfi ,sok gyerek és sok asszony gyűlik össze közös imára nem betartva a távolságokat és senkin nem érdekel hogy ezt nem lehet.Ilyenkor hol a rendörség? A virus legnagyobb terjesztői ,nincs ovoda de egymás gyerekeire vigyáznak a saját otthonaikban,ilyenkor több gyermek is van holt itt hol ott.Semmi nem érdekli őket.

    VálaszTörlés