Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. március 14., szombat

Netanjáhu üzenetének a lényege: két méter távolság • Semmi szükség áruhalmozásra • A vállalatok felét hetekre leállítják • Előtérben az otthoni munkavégzés


Szombaton este negyed tízkor Binjámin Netanjáhu miniszterelnök Szigál Sadetzky asszony járvány-szakértővel együtt rövid beszámolót tartott a rádióban és a televízióban.

Netanjáhu többször is hangsúlyozta, hogy a bármilyen célból egybegyűlt emberek között legalább két méteres távolság tartása szükséges, mivel ez a vírus (is) cseppfertőzéssel terjed, és beszéd közben a legegészségesebb embernek is cseppen némi nyál a szájából a másik felé.
—✦—
A gazdaság működésének a racionális szűkítése legalább öt hetes időtartamra:

– Az iskolákon és egyetemeken kívül a bölcsödék és óvodák is zárva lesznek.
– A nem létfontosságú üzemek, vállalatok szüneteltetik a munkát.
– Ahol ez megoldható, otthoni munkavégzéssel kell pótolni a kieső munkaerőt.
– Tíznél több ember ne tartózkodjék egy helységben, és általában csak a legszükségesebb dolgokért mozduljunk ki otthonunkból.
– Minden szórakozóhely és kulturális intézmény - éttermek, kávézók, színházak, hangversenytermek, szállodák és a legtöbb bevásárlóközpont (kenjonim) - szüneteltetik működésüket.
– Az éttermek, cukrászdák megrendelésre házhoz szállíthatják termékeiket. 
– A tömegközlekedés nem áll le, de gondoskodnak az utasok számának ritkításáról, illetve az egyes emberek között előírt távolság megtartatásáról.
– Keddtől kezdve a buszvezetők nem fogadnak el készpénzt az utasoktól.
– A lakosság egészségét, táplálkozását, mindennapi életvitelét szolgáló intézmények - boltok, szupermarketek, orvosi rendelők, gyógyszertárak, benzinkutak, bankok -, továbbra is nyitva tartanak.
– Fokozott mértékben vigyázzunk a személyi higiénára: a gyakori, szappanos kézmosás igen ajánlott. Ugyanígy a papírzsebkendő (tissue) használata.
– Izrael kormánya nyomatékosan kéri a lakosságot, hogy ne halmozzon árut, ne rohamozza az üzleteket, mivel az államnak bőséges készletei vannak, a kiszállítás akadálytalan.
—✦—
Vasárnap a COVID-19 koronavírussal diagnosztizált személyek száma Izraelben 209. A Palesztin Autonómia 38 fertőzöttet jelentett. ◙

1 megjegyzés:

  1. Na ez a kormány sem járt ott ahol komoly és felelősségteljes munkára tanították volna őket. Megkérdezném ha tegyük fel nem vírus miatt ha nem háború miatt kellene rendkivüli intézkedést hozni akkor is ennyire lezser lenne? Én is először csak sima hisztériának gondoltam amiért itten is lezártak mindent és eléggé komolyan is kezelik a helyzetet. Sajnos ez egy olyan virus aminek egy nap elég ahhoz, hogy megtriplázza a megbetegedéseket. Bibi mint mindig lezserül elintézte. Ha meghalnak és ne adj Isten a kétszázból kétezer lesz akkor mit fog mondani? És a gazdaság ezt mindenképpen nagyon meg fogja érzeni: Lesz majd valaki akik kompenzálják a veszteségeket vagy mint mindig Izrael polgárainak kell befizetni a hiányt.. Én azért nem hittem volna hogy Izrael kormánya ennyire felelőtlen(pardon hivatalosan még nincs is kormány. Csupán Bibi tekinti magát még mindig kormányfőnek)

    VálaszTörlés