Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. március 12., csütörtök

Netanjáhu nemzeti egységkormányt javasolt ✲ Járványszünet az iskolákban és az egyetemeken ✲ A COVID-19 vírusfertőzés megfekteti a szállodaipart, a közoktatást, a tömegközlekedést



 Csütörtök este Binjámin Netanjáhu miniszterelnök elrendelte a tanítás szüneteltetését péntektől kezdve további értesítésig, ami az április 8-án kezdődő peszáchi iskolaszünettel meghosszabbodik. A szünet nem vonatkozik a bentlakásos intézményekre, a különleges oktatásra, a bölcsödékre és az óvodákra.

A Pénzügyminisztérium fő közgazdásza kijelentette: az oktatás szüneteltetése az államnak többszáz millió sékeljébe fog kerülni naponta.

A miniszterelnök nyomatékosan felhívta a lakosság figyelmét a személyi higiéna fokozott megőrzésére, az emberek közötti minimum egy-, de inkább kétméteres fizikai távolság betartására.

Hangsúlyozta: a járvány mértani haladványban terjed, ami azt jelenti, hogy egy ember megfertőzhet kettőt, két ember négyet, négy ember nyolcat, nyolc tizenhatot és így tovább.

Netanjáhu a vészhelyzetre tekintettel javasolta ideiglenes nemzeti egységkormány azonnali létesítését, amit az ellenzéki pártok elvben elfogadtak. 

 A koronavírus izraeli fertőzöttjeinek a száma péntek este 143, hármuk állapota súlyos.


 Az új betegek között van a Tel Hásomér-i Siba kórház egyik orvosa is, aki a napokban érkezett haza Franciaországból.


 Az otthoni elkülönítés kötelezettsége több tízezer állampolgárra vonatkozik. (A héber hírekben "bidud béjti" vagy "bidud bájit")

✧ A betegellátást nehezíti, hogy a pénteki adatok szerint 949 orvos és 635 nővér van otthoni elkülönítésben.

 A kormány utasítása: semmilyen zárt helyen ne gyűljön össze 100-nál több ember. Ez lehetetlenné teheti a színházak, mozik, hangversenytermek működését. A tömegsport-események szünetelnek.

 Eddig 100 szállodát zártak be a vírusjárvány országos terjedése miatt, és vasárnaptól újabb 100 bezáratása valószínű. A turistaipar várható kára a 2020. évben 12 milliárd (12 ezer millió) sékel. Alkalmazottak tízezrei várják a felmondólevelet, további ezreket kényszerszabadságra küldenek. 


 Minden izraeli állampolgár, bármelyik országból érkezzék, köteles alávetni magát két hetes otthoni elkülönítésnek.

✧ A loddi Ben Gurion légikikötő nem zárt be, de a járatok számát drámai mértékben csökkentették. A vállalat eddigi legsúlyosabb válsága elé néz, alkalmazottainak zömétől kénytelen lesz megválni.

 Az Izraeli Vasutak átmenetileg beszünteti a Beer Séva – Dimona, a Bét Semes – Jeruzsálem-Málchá és a Lodd – Rison Lecion-Risonim vonalait, miután számos vasúti alkalmazott otthoni elkülönítésre szorul. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése